Adalet Personeli

Ankara Barosu, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği İçin Harekete Geçti

 Ankara Barosu, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin değiştirilen üç maddesinin iptali için Danıştayda dava açtı.

Ankara Barosundan yapılan yazılı açıklamada, Danıştay Başkanlığına sunulan dava dilekçesinde, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 29 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Dilekçede, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 7. Maddesindeki “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda öngörülen suçlar bakımından özel konut ve eklentilerinde hakim kararı olmadıkça arama yapılamaz” ibaresini kaldıran hükmün, 8. maddesindeki kaçakçılık suçları kapsamında hakim ve savcı kararı olmaksızın yapılacak aramaların kapsamını genişleten hükmün ve 20. maddesindeki kaçakçılık suçlarında yapılacak aramalarda mülki amirin yanı sıra cumhuriyet savcısına da bildirim yapılabileceğine ilişkin düzenlemeyi kaldıran hükmün yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. 

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, açıklamada, yönetmelikte yapılan değişiklikle kaçakçılık suçlarında özel konut ve eklentilerinde hakim kararı olmaksızın arama yapılmasının önünün açıldığını, hakim ve savcı kararı olmaksızın aranabilecek ‘her türlü kap, ambalaj ve taşımaya yarayan diğer araçlar’ ibaresinin ‘eşya’ olarak değiştirildiğini ve bunlara üst, yük ve araçların da eklendiğini belirtti.

Canduran, yapılan değişikliklerle Anayasa ve uluslararası mevzuatla güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ve konut dokunulmazlığı hakkının açıkça ihlal edildiğini öne sürerek, “insanların evlerinin, üzerilerinin, eşyalarının ve yüklerinin arama kararı olmaksızın aranacak olması, açıkça bir hak ihlalidir. Gümrük personeline savcı ve kolluktan fazla yetki verilerek karar olmaksızın kişilerin üzerilerine kadar arama yetkisi tanınması, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır.” değerlendirmesinde bulundu.


AA
Kamupersoneli.net