Adalet Personeli

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu: " Arabuluculuk Konusunu Yasal Dayanak Haline Getiriyoruz"

 Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili yasa değişikliği taslağı hazırlandığını bildirerek, “Yasa değişikliği taslağımızda çok önemli olan arabuluculuk konusunu yasal dayanak haline getiriyoruz.” dedi.


Ömeroğlu, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kurumun, 2013’ten itibaren şikayet başvuruları almaya başladığını aktaran Ömeroğlu, çeşitli kurumlara çok sayıda tavsiye kararı gönderdiklerini, idare ve birey arasında köprü görevi yürüttüklerini söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun gücünü tavsiye kararı vermesinden aldığına işaret eden Ömeroğlu, kurumda 5 kamu denetçisinin de görev yaptığını anımsattı. 

Kurumla ilgili yasa değişikliğine gidileceğini kaydeden Ömeroğlu, “Yasa değişikliği taslağımız tamamlandı. Çok yakında Adalet Bakanlığı tarafından da Meclis’e sunulacaktır. Bu yasa taslağında ‘arabuluculuk’ görevi yer alıyor yani idare ile birey arasındaki sorunların uzlaşı yoluyla çözülmesi. Bizim temel hedefimiz budur. Bu konuda 500’ün üzerinde uzlaşma yoluyla karar vermişiz ve sorunları gidermişiz. Yasa değişikliği taslağımızda çok önemli olan arabuluculuk konusunu yasal dayanak haline getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

– “Şikayet olmadığı zaman çalışma yapılması mümkün değil”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları ve sokağa çıkma yasaklarına ilişkin “Neden kamu denetçileri bu olaya el atmadı?” şeklinde sorular sorulduğunu, kamuoyunu ilgilendiren bazı konulara eğilmedikleri için eleştirildiklerini ifade eden Ömeroğlu, kurumlarının bireysel başvuru esasına göre çalıştığına dikkati çekti.  

Ömeroğlu, Güneydoğu’da yaşanan olaylarla ilgili Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış’ın çeşitli çalışmalar yaptığını ve kamuoyunu yapılan şikayetlerle ilgili bilgilendireceklerini bildirdi. 

Suriyeli sığınmacılarla ilgili de çalışmaları olduğunu söyleyen Ömeroğlu, çeşitli kamplarda incelemelerde bulunduklarının, kamuyu ilgilendiren konulara eğildiklerinin ancak şikayet olmadığı zaman yasal olarak bu konularda çalışma yapmalarının mümkün olmadığının altını çizdi. 

Kurumlarının özel rapor hazırlama yetkisi olduğunu, Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili özel bir rapor hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sunduklarını kaydeden Ömeroğlu, iki yeni çalışmayı da “Çok yakın gelecekte, sonuna geldik, özel yargı raporunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Öte yandan kamu denetçilerimizin sığınmacılarla ilgili de özel bir çalışması var. Bu da kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacaktır.” sözleriyle aktardı. 

Ömeroğlu, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, yasama faaliyetlerine ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sırf askeri nitelikteki faaliyetleriyle ilgili de karar veremediklerine vurgu yaptı.  

– CHP’nin Cumhurbaşkanı ile ilgili şikayeti

Bir gazetecinin “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sanıyorum şubat ayında sizin kurumunuza şikayet etti. O şikayete ilişkin yanıt verildi mi?” sorusu üzerine Ömeroğlu, kurumlarının şeffaf bir kurum olduğuna vurgu yaparak, “Sayın Cumhurbaşkanımızı Kılıçdaroğlu değil, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şikayet etti. Takdir edersiniz ki, Cumhurbaşkanlığı makamı Anayasanın 104. maddesine göre devletin başıdır ve milletin, ülkenin birliğini temsil eder. Bu derece önemli bir konuda bugünden yarına bir karar vermeyi doğru bulmuyorum. Bunun üzerinde uzman ve görevli hakim arkadaşlarla enine boyuna ciddi araştırma yapıyoruz.” diye konuştu. 

Ömeroğlu, başka bir gazetecinin “Bu konuda karar verme yetkiniz var mı?” sorusuna ise “Bizim yasamız gereği Cumhurbaşkanı ile ilgili şikayeti inceleyebilir miyiz, inceleyemez miyiz diye onu araştırıyoruz.” karşılığını verdi. 

CHP ve HDP milletvekillerinin terörle mücadelede kapsamında yürütülen operasyonlara ilişkin kurumlarına yaptıkları şikayetlerle ilgili soru üzerine de Ömeroğlu, Kamu Denetçisi Elkatmış’ın araştırma yaptığını ifade ederek, “Müşterek yaptığımız çalışmada Güneydoğu’da sokağa çıkma yasakları, insan hakları, eğitim, sağlık hakları ile ilgili görüşlerimizi açıklayacağız.” şeklinde konuştu.

Alevilerin sorunlarıyla ilgili özel bir çalışma yapılıp yapılmadığı ve gelen şikayetlerle ilgili bir soruyu da Kamu Denetçisi Elkatmış cevaplandırdı.

Bir mahkumun, din görevlilerinin periyodik olarak cezaevlerinde görev yaptığını ve kendisinin de Alevi dedesi ile görüşmek istediğini belirterek müracaatta bulunduğunu hatırlatan Elkatmış, bu konuda bir karar verdiklerini ve bir kişinin cezaevine gönderilerek görüşmesinin sağlandığını aktardı.

Söz konusu uygulamanın devam etmesi konusunda ikinci bir müracaat geldiğini anımsatan Elkatmış, Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevi Dernekleri Federasyonlarına ve çeşitli kurumlara yazılar yazılarak Alevi dedelerinin listelerinin istendiğini ve neler yapılacağının sorulduğunu bu konuda da bir karar vereceklerini kaydetti.

Toplantıya Kamu Denetçileri Muhittin Mıhçak, Abdullah Cengiz Makas, Zekeriya Aslan ve Serpil Çakın da katıldı.

Kamupersoneli.net | AA