Adalet Personeli

Metin Feyzioğlu : " 5-10 Yıllık Avukatlarda Hakim ve Savcı Olarak…"

 Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımıza gittik ve devlet zor durumdaysa, devlet küresel bir saldırı ile karşı karşıya ise biz hiç kuşkusuz devletin yanındayız dedik.” dedi.

Feyzioğlu, yapımı tamamlanan Şanlıurfa Barosu hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmasında, TBB olarak 15 Temmuz sonrasında üzerlerindeki sorumluluğun gereğini yerine getirdiklerine inandığını belirtti.

TBBi olarak birliğe ve demokrasiye ellerinden gelen bütün desteği verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini vurgulayan Fevzioğlu, “Bu kapsamda Adalet Bakanlığımızla diyaloğu üst seviyeye çıkarttık. Adalet Bakanlığımızla sanıyorum, Cumhuriyet tarihinde ilk kez eksiksiz bir kadroyla, TBB’yi ziyaret ederek, sorunları masaya yatırdık. Şunu unutmayalım devletin birliği, adaletin adil olması eğer ana fikirse, aynı saftayız. Ardından Gazi Meclisimizi ziyaret ettik. Şunun altını çizelim, biz makamları, kurumları ziyaret ederiz. Makamlar ve kurumlar hiç kimsenin tapusunda değildir. Sayın Meclis Başkanımıza geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Ardından Meclis Başkanımızın talebiyle Genel Kurulu baro başkanlarıyla hep beraber selamladık, öyle sanıyorum bu da Meclis tarihindeki ilklerdendir.” değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiklerini ve ziyaretin en üst düzeyde kabul gördüğünü aktaran Feyzioğlu Cumhurbaşkanı’nın büyük bir nezaket gösterdiğini bildirdi.

– “Elbette yapıcı konuşacağız”

Öz güven eksiği içinde olan bazı çevrelerin, “Birlik başkanı niye nazik cümleler kurdu”ya takıldığını aktaran Fevzioğlu, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımıza gittik ve devlet zor durumdaysa, devlet küresel bir saldırı ile karşı karşıya ise biz hiç kuşkusuz devletin yanındayız, dedik. 15 Temmuz bu birlik ve beraberlik sayesinde püskürtüldü, elbette nazik cümleler kullanacağız, elbette yapıcı konuşacağız ve elbette yapıcı konuşmalar bekleyeceğiz. Adli yıl açılış töreninde belki hep birlikte olunmadı. Birlik ve beraberlik her konuda aynı düşünüleceği anlamına gelmez. Belki biz katılmamayı doğru gördük belki bazıları keşke katılsaydınız, ancak şunun altını çizerek ifade ediyorum, katılım konusunda kendi içimizde ve toplumla farklı farklı düşünceler ortaya konulmuş olabilir. Farklı olmayan şudur, 15 Temmuz’da yakalanan birlik ve beraberlik ruhu hiçbir zaman kaybedilmemelidir ve her daim diyalog kanalları açık tutulmalıdır. Yeni kapı ruhu siyasi parti liderlerinin Cumhurbaşkanı makamında buluşması ve baro başkanlarının bu birliğe destek vermesi, Türkiye’ye küresel saldırı karşısında zaman kazandırmıştır. Ama sanmayın ki tehlike ve tehdit geçmiştir bunları bertaraf edebilmek için atılacak çok adım vardır. Bunlardan birisi de adalet mekanizmasını halkımızın güven duyacağı bir hale getirmektir. “

Devletin içine sızan hain terör örgütü üyelerinin temizlenmesi sonrası önemli bir kadro açığı meydana geldiğini anımsatan Feyzioğlu, yargıdaki kadro açığını zaman içinde gidereceklerini ancak F-16’ları uçuracak pilotlar ne kadar acilse, Türkiye’nin tecrübeli hakimlere ihtiyacının da o kadar acil olduğunu ifade etti.

Bu açığın avukatlarla giderilmesinin her zaman mümkün olabileceğini savunan Fevzioğlu, “Avukatlarımızın içindeki en kıdemlilerinin bu zor zamanda hakim kürsüsünde oturması ve bu açığı gidermesi mümkündür. Adalet Bakanımıza izah edip, önereceğimiz konulardan biri kıdemli avukatları kıdemlerine uygun seviyeden yargı kadrolarına yerleştirilmesinin düşünülmesidir. Aynı şekilde 5 veya 10 yıllık meslektaşlarımızın da kısa bir eğitimden sonra yargıya hakim ve savcı olarak intisap etmesi sağlanabilir.” diye konuştu.

Devlet yıkılırsa, hepimiz altında kalırız ama devletin yıkılmaması için de “Adalet mülkün temelidir” sözünü iyi anlamak ve özümsemek gerektiğini anlatan Feyzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Nerede savunma hakkı kısıtlanır ve nerede adil yargılanma hakkı ihlal edilir işte bu ihlal öncelik ve öncelikle kendisini gizlemeye ve suçluyla suçsuzun karışmasını sağlamaya çalışan terör örgütlerine yarar. İşte bu sebeple olağanüstü hallerde savunma hakkı sınırlanacağına tam aksine dört elle sarılması gerekir.” 

Açılışa, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, bazı il ve ilçelerin baro başkanları ile çok sayıda avukat katıldı.

AA
KAMUPERSONELİ.NET