Akademik Personel

YÖK Basın Müşaviri Aslan: İhraç Edilecek Akademisyenleri Üniversiteler Kendileri Belirliyor

Akademisyenlerin ihraç edilmesi hakkında Yüksek Öğretim Kurulu Basın Müşaviri Şener Aslan bir açıklama yaptı. Şener Aslan ihraçlarla ilgili olarak YÖK’ün bir takibinin olmadığını belirtti. Şener Aslan açıklamasında “İhraçlara yönelik tüm inisiyatif üniversitelerde. Kişileri üniversiteler belirliyor” ifadelerine yer verdi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün aktardıklarına göre YÖK Basın Müşaviri Şener Aslan, üniversitelerde ihraç listelerinin hazırlanması hakkındaki süreci şöyle özetledi;

“Üniversitelerdeki terör örgütlerine yönelik bu tip soruşturmaları üniversiteler yapıyor. KHK’larda gördüğünüz A üniversitesinden B profesörünü üniversiteler belirliyor. İlk önce bunların incelemesini, daha sonra soruşturmasını, soruşturma sonrasında açığa alma, görevden uzaklaştırma ve daha sonra da ihraç talebini üniversiteler yapıyor.”

BÜTÜN İNİSİYATİF ÜNİVERSİTELERİN

YÖK Basın Müşaviri Şener Aslan ihraçlar hakkında YÖK’ün böyle bir karar aldığını belirterek, “O yüzden biz YÖK olarak bütün bu safhaların üniversitelerde başlatılıp üniversitelerde bitmesi kararı aldık ve o şekilde devam ediyor. KHK’larda gördüğünüz kişiler tamamen üniversitelerinde yapılan inceleme soruşturma sonrasında ihraç edilme teklifi yapılan kişiler” dedi.

İHRAÇ KRİTERLERİ 

Ayrıca Şener Aslan’ın aktardıklarına göre Üniversiteler komisyon kuruyor ve tek değil farklı kişilerin kararları ile kişinin ihraç edilmesi hakkında rapor hazırlanıyor. İhraç kriterleri ise şöyle; Birçok kıstas var ve üniversiteler onları değerlendiriyor. ByLock çok önemli bir kıstas ki o ByLock için de derecelendirmeler var. Her kullanıcı değil, aktif olanlar inceleniyor. Bank Asya’da belli dönemki para hareketleri…”

EĞİTİM-SEN ÜYESİ OLMAK BİR İHRAÇ KRİTERİ DEĞİL

Şener Aslan Eğitim-Sen üyesi olmanın bir ihraç kriteri olmadığını ifade etti. İhraçlara yönelik yapılan itirazlarda ise inisiyatif üniversitelerde oluyor. Konu ile ilgili olarak Şener Aslan şu ifadeleri kullandı;

“Hayır, biz neden bu aşamaların nasıl işlediğini takip edelim ki? Hem ‘Üniversitelere dokunmayın, YÖK üniversiteleri özgür bıraksın diyorlar, hem de YÖK neden üniversiteleri denetlemiyor’ diyorsunuz. Bu tamamen üniversitelerde yürütülen bir süreç.”

Kamupersoneli.net | ANKARA