Askeri Personel Alım İlanları

Haberlerimiz Ses Getirdi: Deniz ve Hava Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokullarına Bayan Alımı Olacak

2017 ÖSYS kılavuzunun yayınlanmasıyla beraber, Kara Harp Okulu dışındaki harp okullarına ve meslek yüksekokullarına bayan adayların alınmayacağı konusu gündeme geldi.  

Kamupersoneli.net olarak biz de bayan adayların mağduriyetlerini “Kara Kuvvetleri Subay ve Astsubay Alımına Bayanlardan Başvuru Talebi ! ( Bayan Adaylarda Başvuru Yapabilsin )” başlıklı haberimizde dile getirmiştik. Haberlerimiz sonrasında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’tan konu ile ilgili bayan adaylara müjde geldi.

Harp Okullarına kadın adayların alınması iptal edilince Tuğba Cerav sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanya başarılı oldu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuya ilişkin açıklama yaparak: Kamuoyunda hassasiyet oluştu. Talep olursa kadın adaylar bu okullara (Deniz ve Hava Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksek Okulları) öğrenci olarak alınacak” dedi.

Tuğba Cerav, Harp okuluna hazırlanan kız kardeşi için imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında imza sayısı kısa süre içerisinde 30 bini aştı. Ayrıca konu TBMM’ye de taşındı. Hürriyet’in haberine göre Bakan Işık, konuyla ilgili açıklama yaparak:  “İhtiyaç olmadığı gerekçesiyle böyle bir sınırlama getirilmişti ama kamuoyunda bir hassasiyet oluştu. Sonra talep de gelince ben de arkadaşlara söyledim, ‘İhtiyacımız varsa talep de varsa alalım’ diye. Arkadaşlar da ‘talep var’ dediler. Deniz ve Hava Kuvvetleri’yle, astsubay meslek okullarına da talep olması durumunda kadın adayların alımı yapılacak. Ayrıca ben kadın subaylarla çalışmaktan çok memnunum. Bakanlıkta da birlikte çalışıyoruz. Protokol görevlerinde çalışıyorlar. Aslında bizim dönemimizde kadınlar sosyal hayata ve iş gücüne daha çok katıldılar. Ama bize yönelik niyeyse farklı bir algı var. Kadın subaylar elbette olmalı, bu karar sadece ihtiyaçtan kaynaklanmıştı.” dedi.

 ‘Hava Harp Okulu’na Kız Öğrenci Alınmama Kararı İptal Edilsin’ adlı imza kampanyasına 31 bin kişi katıldı. Kampanya metninde “‘ÖSYS Kılavuzu’nda geçen metin: Hava Harp Okuluna sadece erkek adaylar alınacaktır. Bu nedenle kadın adayların başvurusu kabul edilmeyecektir.’ Böyle bir şeye kim nasıl karar verebilir bilmiyorum ama bu memlekette kadın olarak gördüğümüz muamelelerin bu kadar ileri gitmesine lütfen izin vermeyelim, idealleri olan kız çocukları için kampanyayı imzalamanızı sizden rica ediyorum” ifadelerine yer verildi.

Cerav Hürriyet Gazetesinde imza kampanyasıyla ilgili açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “Ankara Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi’nde okuyan kız kardeşim Nisanur üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Uzun zamandır pilot olma hayali vardı ve bir yıldır sıkı tempoyla çalışıyordu. Hava Harp Okulu’na girmek istiyor. 3 Ocak’ta yayınlanan ÖSYM kılavuzuna göre Hava Harp Okulları’na yalnızca erkek öğrenci alınacağını öğrenince hepimiz büyük üzüntü duyduk. BİMER’e derhal dilekçelerimizi yazdık. Daha geniş kitlelere ulaşması için aklıma change.org geldi. Kampanyalarına her zaman destek vermeye çalışırım. ‘Sıra bizde’ diye düşündük. Birkaç günde binlerce imza toplandı. Nisa gibi hayalleri olan çok sayıda mağdur insanın olduğunu gördük. Kardeşimin hâlâ bir yılı var üniversite sınavına. Ancak bu yıl sınava girecek olan insanlar var. Düşünün, martta sınav var; ocakta kılavuz açıklanıyor ve hayalinizin gerçekleşemeyeceğini öğreniyorsunuz… Aldığımız destek bizi mutlu etti. Sadece askeri okullarda değil her alanda eğitici ve iyileştirici gücün kadının elinde olduğuna inanıyorum.”

Bir Yorum

  1. Bu çok güzel bir haber hayalim gerçek olcak ins teşekkür ederim tüm emektarlata

  2. güzel bir haber bu birde yaş sınırını paylaşsanız daha güzel olurdu

  3. Deniz ve Hava kuvvetleri Bayan subay alımı yaptı hakkını yememek lazım fakat özellikle mühendislikte puanlar çok yüksek kapattı. Lütfen Kara, Jandarma ve Sahil kuvvet komutanlıklarıda Bayan subay alımı yapsın!!

  4. Peki bizim çocuklarımız ne olacak astsubay meslek yüksek okulu mezunlarını sokağa attınız çocuklarımız suçsuz araştırılsın çocuklarımız a atama rütbe istiyoruz Allah rızası için sesimizi duyurun artk

  5. Neden yine yaş sınırı var..35yas altı bayanların böylesine güzel kurumlarda çalışma hakkı olmayacak mı??? Kamu personeli rica ediyorum bu yaş konusunu sık sık gündeme getirin. Getirinki bayanların sesini duyurun..

  6. İsteğimiz şeyler olana kadar zor oluyor olsada illa bişey bi engel çıkıyor teşekkürler gerçekten bravo

  7. Peki başvurular sınavdan sonra mı oluyor? Bilgi verebilir misiniz? Ne yapmamız gerekiyor?