Askeri Personel

Artık Pilot 'Oksijen Parası' Ödeyecek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yeni bir uygulama geliyor.Mecburi süresi dolmadan görevden ayrılan pilot’dan ‘Oksijen Parası’ alınacak.

Türk Hava Kuvvetleri personellerinin çoğunu özel sektöre kaptırmaya devam ediyor. THY’de eğitim alan teğmen rütbesi itibariyle her bir savaş pilotu devlete maliyeti 4 milyon dolar olarak biliniyor. Teğmen rütbesinin ilerlemesiyle maaliyetin 15 milyon dolar gibi bir rakam söz konusu oluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Hava Kuvvetleri’nde görevli bir savaş pilotunun tazminatlarla birlikte maaşı 7 bin Türk Lirası’na geliyor. Fakat özel sektörde işler biraz daha değişik. Özel havacılık’ta pilot maaşları 15 bin Türk Lirası’nı bulabiliyor. Bu yüzden TSK ‘da görevli bir çok personel özel sektöre geçiş yapıyor. Son zamanlarda artan istifalar Türk Hava Kuvvetleri’ne ciddi bir maddi yük haline geldi. Mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılan savaş pilotlarına yeni yaptırımların önü açıldı.Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin Öğrenim, eğitim ve Yetiştirme Masraflarının Tespitine Dair Yönetmelik ‘te Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin özel aldığı eğitimler , dil eğitimleri ve başka  her türlü masrafı kapsıyordu .Personelin öğrenim ve eğitiminde yapılan masraflar eğitim bitiminde tespit edilip , personelin özlük dosyasına işleniyor. Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri personeli mecburi hizmet süresini doldurmadan görevinden ayrılırsa bu miktar kendisinden tazmin ediliyordu. 

TSK’da bir savaş pilotunun eğitimi 2 sene sürüyor.Ve bu eğitimler ve devamında savaş pilotunun masrafları 15 Milyon Dolar’ı bulabiliyor.  Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin Öğrenim, eğitim ve Yetiştirme Masraflarının Tespitine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik sonucu pilotlar için özel bir madde daha eklendi.Adı geçen masraf hesaplama maddesine pilotlar için “uçuş (pilotaj) eğitim merkezlerinde veya uçuş birliklerinde verilen başlangıç, temel ve tekamül uçuş eğitimlerinde, uçuşta sarf edilen yakıt, yağ ve oksijen giderleri” ‘de eklenmiş oldu.  Bir savaş pilotu eğer mecburi hizmet süresi olan 15 seneden önce görevden ayrılma talebinde bulunursa bu masrafı da tazminat olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ödemek zorunda.

Son zamanlarda tecrübeli pilotlarının çoğunu özel sektöre kaptıran TSK Türk Hahva Kutvvetleri’nde yeni bir düzenleme söz konusu oldu ve onaylandı. TSK personelinin Öğrenim, eğitim ve Yetiştirme Masraflarının Tespitine Dair Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 4. maddesinde bulunan subay ve ,astsubayların eğitim yetiştirme masraflarının nasıl hesaplanacağı düzenleniyor. 

 Kamupersoneli.net