Genel

Çalışmayanlar Nasıl Kredi Çekebilir?

Kredi almak için bankalar birbirinden farklı şartlar isteyebiliyorlar. Bu şartlar arasında kredi notunun iyi olması, gelirinin iyi olması, kredi taksitlerini ödeyecek kadar maaşı olması gibi kriterler bulunuyor. Fakat herhangi bir işte çalışmayanların da kredi alması gerekebilir. Bu durumdaki kişiler çalışmayana kredi veren banka arayışına girmekte ve kredi şartları konusunda farklı kurallara tâbi olmakta.

Kredi İçin Şartlar Neler?

Çalışmayanların kredi alması bir geliri olan insanlara göre daha zor olmakta. Bunun sebebi elde gelirin olmaması bankalar tarafından kredinin ödenmeme riskini arttırıcı unsur olarak görülüyor. Bu nedenle çalışmayanlar bankalara daha fazla güvence vermek zorunda.

Bankalar çalışmayan bir kişi kredi başvurunda bulunduğunda daha önce bankayla olan ilişkisine göre değerlendirilir. Eğer kişi daha önce borçlarını düzenli ödemişse ve daha önce geliri varsa ve yakın zamanda işsiz kalmışsa bankalar kredi verme yönünde karar verebilir.

Bunun dışında kişinin bir geliri olmaması fakat elinde hemen nakit paraya çevrilemeyen arsa, ev, araba gibi varlıkları varsa ve daha önce borç konusunda sıkıntı yaşamamışsa kredi verme konusunda daha istekli davranacaklardır.

Kredi İçin Limitler Neler?

Geliri olmayana kredi vermek her bankanın tercih edebileceği bir şey değildir. Eğer tercih ediyorsa yukarıdaki şartların dışında bazı limitler de belirlemiştir. Çoğu banka 5000 TL tutarına kadar bir kredi limiti belirliyor. Bankaların çalışmayanları riskli müşteri olarak görmesi nedeniyle böyle bir uygulama mevcut.

Bunun dışında vade tutarı da genellikle 12 ay ile sınırlanır. Bu kriterler bankadan bankaya değişiklik gösterebilir fakat genellikle geliri olmayan kişiler konusunda limitler düşüktür. Miktarın düşük olmasının yanında risk faktörü fazla olduğu için faiz oranı normal kredilere göre yüksek olma ihtimali vardır.

Güvenilir Kefil Kredinin Anahtarıdır

Bankalar kredi verirken riski azaltmak için krediyi sigorta yaptırmak isteyeceklerdir. Kişilerin sigortasız kredi çekme imkânı için geliri yüksek ve banka geçmişi iyi olan bir kefil bulması gerekebilir. Özellikle kredi notu az riskli kategoride bulunan ve çalışmayan kişilerin kefil bulması daha yararlı olacaktır. Bu sayede hem daha rahat kredi alabilecek hem de bankaların riske karşı aldıkları önlemler azalacaktır.