Genel

Garanti Bankası Lisanslı Depoculuk Kredisi Veriyor

Türkiye’nin güvenilir banklarından bir tanesi olan Garanti Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre banka, çiftçi, tüccar ve sanayicilerden TMO-TOBB Lidaş’a ait olan lisansa sahip depolara koyduğu üretim ürünlerine karşılık olarak, Merkezi Kayıt Kuruluşu gözetiminde oluşturulan ELÜS sistemi üzerinden kredi kullanmaya ve kullandırmaya başlayan ilk banka olarak Türkiye’ tarihine geçti.

Bu uygulama tarı sektöründe yenilikçi ve ilerlemeyi sağlayan, yardımcı olan bir ürün olarak görülen bu uygulamada önemli görevi benimseyen Garanti Bankası, üç senedir somut ürün senetlerini garanti olarak kabul eden kredileri, bu geride bıraktığımız bir yılda ilk defa TMO-TOBB Lidaş’a ait depolarda ELÜS’leri garanti olarak kabul ederek kullanım alanı oluşturdu ve kullandırmaya başladı. Bu durum kapsamında da verdiği ilk krediyi bir kadın üreticiye verdi.

Verdikleri kredilerin teminat konusundaki en temel sorunlardan bir tanesi olarak öne çıktığı tarım sektöründe, lisansa sahip depolarda uygulamaya geçirerek somut senet aktarımını bütünüyle göz önünden kaldırıyor. Hububat, pamuk, kuru kayısı, fındık, baklagiller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini de kapsayan bu sistemin ilk amacı tarıma bağlı olan sanayinin gelişmesi, ilerlemesi ve halk içerisinde yaygınlaşmasıdır. ELÜS’lerin, yakın zamanda yatırım için bir araç olarak da kullanılması bekleniyor.

Garanti Bankası tarafınca yapılan açıklamalarda kendi görüşlerine de yer veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, lisansa sahip olan depolar ile oluşan sistemi, Türkiye ekonomisini tarımı da içine alarak büyümesi, ilerlemesi ve kalkınması için önemli ve çok değerli bir adım olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere sözlerine ek olarak şunları da söyledi; “Özellikle sektörde finans konusuna varmada insanların karşılarına çıkan en önemli sıkıntı olan garanti olarak neyi sunacaklarını bilememelerini ortadan yok edecek bir gelişme olması, tarımla beraber ilerleyecek olan ticareti hızlı, güvenilir ve kolaylaştırıcı bir yapıya çevirmesi bakımından, yeni yapılanmayı Türkiye Ekonomisi için çok kıymetli buluyoruz dedi. Garanti Bankası olarak bu konudaki ilk banka olma durumunu sürdürecek, bu alana giriş yapmak isteyen başka lisansa sahip olan depolarla da ürün depolarken, üretim dönemlerini göz önünde bulundurmaya çalışacağız.