Genel

Kara Listeye / Sicili Bozuk Olana Kredi Çıkartılır İlanlarına Dikkat!

Hatırlanacağı üzere son yıllarda tüketici lehine gerçekleştirilen çok sayıdaki yasal düzenleme sayesinde bankaların alacaklarının tahsili için uygulayabilecekleri yaptırımlar sınırlandırılmıştı. Bu yaptırımların sınırlandırılması ile beraber bankalar zayıflayan ellerini güçlendirmek için kredi notu sistemini kurmaya karar vermişti. İlk olarak Kredi Kayıt Bürosu adı altında birleşme kararı alan bankalar daha sonra ikinci adım olarak Findeks Kredi Notu sistemini kurmuştu. 

Kara Liste Nedir?

Aslında kara liste ilk olarak Merkez Bankası tarafından oluşturulmuş bir uygulamadır. Bu uygulama zamanla değişim göstermiş ve son olarak Findeks tarafından tutulmaya başlanmıştır. Gerçek anlamda kara liste kayıtlarının silinmesi mümkün değilken Findeks kara listeden çıkmak için yasal süre uygulamasına gitmiş ve 5 yıl sonra kara listeden otomatik olarak isimleri silmeye başlamıştır. Günümüzde bankadan kredi kullanmak ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin Findeks kara liste kayıtlarını temel almaları gerekmektedir. 

Kara Listede Miyim, Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bankalara olan herhangi bir borç nedeni ile hakkınızda yasal takip başlatıldı ise bu durumda adınız kara listeye girmiş demektir. Bunun için Findeks kredi notu sorgulama sistemi üzerinden sorgulama yapabilir, not ortalamanızı ve durumunuzu öğrenebilirsiniz. 

Kara Listeden Çıkmak İçin Ne Yapmalıyım?

Öncelikle kara listeye girdikten sonra borcunuzu ödemeniz ne yazık ki bu listeden çıkmak için yeterli değildir. Borcunuzu yatırdıktan sonra kara listeden çıkmak için yasal süre olan 5 yılın dolmasını beklemeniz ya da belirli aralıklarla hükümet tarafından çıkarılan kara listeden çıkma affı müjdesini beklemeniz gerekir. 

Kara Listedekilere Kredi Veren Bankalar 

İnternetten verilen kara listedekilere kredi çıkartılır ilanları kesinlikle sahtedir. Kişinin kara listede olması durumunda kendisinin üzerine kredi çekmesi ya da kredi kartı çıkartması kesinlikle mümkün değildir. Bu ilanlar ne yazık ki dolandırıcılar tarafından verilmekte olup sizin adınıza kredi çıkartacağını söyleyerek para isteyen kişilere kesinlikle itibar etmemeniz gerekir. Sicili bozuk olanlara kredi çıkartılması ise mümkün olup burada hizmet veren aracı kurumlar kolay kredi veren bankalar üzerinden kredi sürecinizi yönlendirerek onay alacak şekilde başvuruda bulunmanızı sağlar. 

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum