Eğitim

Bakan Yılmaz'dan Meslek Liselerine İlişkin Açıklama

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Yalova’nın Altınova Belediyesi tarafından düzenlen 11’inci Kültürler Buluşması’nın açılışına katıldı. Burada konuşan Bakan Yılmaz, milli gelirin yüzde 5.8’ini eğitime ayırdıklarını söyledi.

Bütçede en büyük payın eğitime ayrıldığını belirten Bakan Yılmaz, “2002 yılında milli eğitime ayrılan pay 11 milyar liraydı. Bu o zamanki bütçenin yüzde 10’una tekabül ediyordu. Şimdi eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira. Bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ediyor. Dolayısıyla diyoruz; eğitime önem veren her şeye önem vermiş demektir. Eğitimi ihmal edersen de her şeyi ihmal etmişsin demektir” dedi.

‘MESLEK EĞİTİMİNİ MEMLEKET MESELESİ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Meslek eğitimini önemsediklerini söyleyen Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Bir de rakam vermek isterim. Şu anda liseye giren öğrenciler arasında yüzde 13’ü imam hatip lisesine gidiyor. Yüzde 44’ü meslek lisesine gidiyor. Geri kalanı ise Anadolu Lisesi ve diğer liselere gidiyor. Hedefimiz yüzde 44 olan bu oranı, yüzde 60’lara çıkarmak. Bu oran yakalanabilir bir hedef mi, evet. Bursa’da yüzde 61, İstanbul’da yüzde 53, ancak Antep’teyse yüzde 36. Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde meslek lisesini memleket meselesi görüyoruz ve her yere yaygınlaştıracağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamı altına aldık. Beceri ve eğitimde staj ücretlerinin asgari ücretin 3’te 1’inin 3’te 2’sini biz devlet olarak veriyoruz. Çıraklık eğitimini bitirenlere ustalık belgesi vereceğiz ve işyerleri açma belgesi vereceğiz. Finans desteği isterse onu da vereceğiz. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen belgesi vereceğiz. Dolayısıyla meslek eğitimini Türkiye’de hak ettiği yere getirirsek Türkiye’nin yarını daha güçlü olacaktır.” dedi.

DHA