Eğitim

Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolü Nedir?

Çocuk terbiyesi denildiğinde akla ilk gelen kişi anne ve babadır hiç şüphesiz.

Çocuk eğitiminde annenin rolü, tohumun özünü ortaya çıkaran, onu besleyip büyüten ve insanlığın faydasına sunan toprak misalidir. Her toprağa tohum atılmaz! Toprak iyiyse mahsulde iyi olur. Bu yüzden eğer bir baba hayırlı bir evlat sahibi olmak istiyorsa, hayırlı  bir eş seçmek zorundadır. Bir kadınla; ya güzelliği, ya zenginliği, ya soyu, ya da dindarlığı için evlenilir. Peygamber efendimiz (s.a.v) ‘’siz dindar olanla evlenmeyi tercih ediniz’’ buyurmuştur ve dünyada sahip olunabilecek en hayırlı nimetlerden birinin saliha bir eş olduğunu söylemiştir. Bunlarda gösteriyor ki erkek; sadece kendi için değil, ümmetin ve neslin paklığı ve ahlakı için de hayırlı bir eş seçmelidir.


Çocuk İçin Anne Nedir?

Bir bebek dünyaya geldiğinde ilk kokusunu duyduğu kişi annesidir. Çocuk, bir müddet sonra annesinin kokusunu tanır başka insanların arasından annesini, kokusu ve hissiyatıyla ayırt edebilir. Ağlayan bir çocuğu sakinleştirecek tek şey annesinin sıcaklığıdır. Bu da gösteriyor ki çocuk, terbiyesini alacağı insana gönülden bağlanmış ve ondan göreceği her şeyi minik yüreğinde indirip kaldırmadan, ince hesaplar yapmadan kabullenecektir.

Çocuk eğitiminde annenin rolü büyüktür. Baba sabah evden çıkar, akşam eve döner. Bu zaman zarfında çocuk evde anne ile beraberdir ve annesini taklit ederek onun nasihatleri ve yönlendirmeleriyle hayata ilk adımlarını atar. Anne, sakin bir hamilelik geçirmişse, çocuğuna karşı merhamet ve sevgiyle yaklaşıyorsa, ahlâken de yumuşak tabiatlı ise o zaman böyle bir annenin çocuğunun da bu gibi vasıflara sahip olması % 99 ihtimaldir. Tabi bu ihtimalde babanın da payı vardır.

Babalara Düşen Görev!

Çocuk eğitiminde tüm sorumluluk anneye ait değildir. Baba da çocuğunun terbiyesi ve eğitiminden sorumludur. Hatta bu çocuğun babası üzerindeki hakkıdır! Çocuk eğitiminde annenin rolü babanın  görevlerini yerine getirmesiyle başarıya ulaşabilir. Çünkü; babalar çocuklarının ilk okulu olan annelerin sigortalarıdır.  Anne, babadan destek aldıkça terbiyede başarılı olabilir. Yani nasıl ki;  iş veren iyi üretim istiyorsa, çalışanının hakkını nasıl ki gözetiyorsa, baba da annenin hakkını gözetmelidir.  Bu huzurlu bir yuva ve terbiyeli çocuklar için şarttır. Eşinden saygı ve sevgi gören, yaptıklarının karşılığında taktir gören ve ihtiyaçları karşılanan bir kadın elbetteki mutlu olur. Bu mutlulukla hem çocuğuna gereken ihtimamı, özveriyi gösterecek hem de evini, eşi ve çocukları için mutlu ve huzurlu bir  yuva haline getirecektir.

Kamupersoneli.net | Ankara