Eğitim

Ders Saatlerinde Yapılan Değişiklikler ve Birleştirilen Dersler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayı tebliğler dergisi yayımlandı. Söz konusu tebliğler dergisi MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlendi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan çalışmada ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgesine de yer verildi. 

Bu kapsamda Anadolu, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu, fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor, Anadolu imam hatip, uluslararası Anadolu imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri haftalık ders çizelgeleri, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren hazırlık ve 9’uncu sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak. Yapılan değişikliklere ilişkin olarak eski ders saati çizelgesi ise yeni sistem gibi kademeli olarak yürürlükten kaldırılacak. Tebliğler dergisinde belirtildiği gibi yeni düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemeler 10. 11. ve 12. sınıfları etkilemeyecek. Haziran ayı tebliğler dergisinde yer alan ders saatleri ve yeniliklere ilişkin detaylar şöyle;

DİN DERSİ SAATİ 2 OLDU

– Anadolu, fen liseleri başta olmak üzere ortaöğretim kurumlarında zorunlu dersler kapsamında yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün sınıf düzeylerinde haftada 1’den 2 saate çıktı.

– İnkılap tarihi ve Atatürkçülük eskiden 11’inci sınıfta zorunlu okutulurken artık öğrenciler bu dersi 12’nci sınıfta görecekler.

– Eskiden sadece 11’inci sınıfta olan felsefe dersi artık fen ve Anadolu ve mesleki ve teknik liselerinde 10’uncu sınıfta da haftada 2 saat görülecek.

– Anadolu ve fen liselerinde 9 ve 10’uncu sınıfta olan tarih 11’inci sınıfta da haftada 2 saat olarak okutulacak.

BİYOLOJİ DERSİ 2 SAATE İNDİ

-Anadolu liselerinde 9 ve 10’uncu sınıflarda haftada 3 saat olan biyoloji haftada 2 saate düşürüldü. Mesleki ve teknik liselerde de biyoloji dersi haftada 3 saatten 2’ye indi.

– Anadolu, fen ile mesleki ve teknik liselerde görsel sanatlar/müzik dersinin saati 1’den 2’ye çıktı. Anadolu liselerinde 9’uncu sınıftaki birinci yabancı dil ders saati ise haftada 6’dan 4’e indi. Meslek liselerinde birinci yabancı dilde yapılan düzenlemeyle  bir saatlik düşüş oldu.

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ VE TRAFİK KÜLTÜRÜ DERSİ BİRLEŞTİRİLDİ

– Fen liselerine yeni gelen bilgisayar bilimi dersi 9 ve 10’uncu sınıfta hafta 2 saat okutulacak. Sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi birleştirilerek 9’uncu sınıfa alındı.

– Çizelgelerde seçmeli derslerde de düzenlemeler yapılırken Anadolu liselerinde seçmeli dersler arasına Türk kültür ve medeniyet tarihi, İslam kültür ve medeniyet tarihi, matematik tarihi ve uygulamaları, fen bilimleri tarihi ve uygulamaları dersi katıldı.

BİLGİSAYAR BİLMİ ZORUNLU OLDU

– Hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liselerinde hazırlık sınıfında bilgisayar bilimi dersi zorunlu oldu.

Kamupersoneli.net – ANKARA