Eğitim

E- Okul Takdir Ve Teşekkür Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

20 Ocak 2017 tarihinde verilecek karne öncesi öğrencilerde büyük bir heyecan görülüyor. Alacakları karnenin yanında belge görmek isteyen öğrenciler birbirleriyle kıyasıya mücadeleye girmiş durumda. Belge almak için takdir ve teşekkür hesaplama işlemlerini nasıl yapacağını bilmeyen öğrenciler için bu haberimizi derledik…

 5, 6, 7, 8. sınıf ortaokul öğrencileriyle beraber 9, 10, 11, 12. sınıf lise öğrencilerinin hemen hemen hepsinin düşündüğü takdir teşekkür hesaplama sistemi, aldıkları notlara göre hesaplama yapan öğrencilerin hangi belgeleri hakettiklerini ortaya çıkarıyor ancak bu hesaplama işlemi nasıl yapılııyor?

TAKDİR VE TEŞEKKÜR BELGESİ HESAPLAMA İŞLEMİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan detaylara göre;

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerinde bulunan gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, proğramında bulunan tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 den aşağı olmayan ayrıca davranış puanının ise 100 olan öğrencilerden;

1- 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi hak kazanır.

2- 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi kazanır.

3- Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi almaya hak kazanır.

Üstün başarı belgesi almaya hak kazanan öğrencilerin isimleri ise okulun iftihar listesinde yer alıyor.

Bir dersin dönem puanı sınavlardan alınan puanlarıyla beraber performans çalışması puanının/puanlarının, varsa proje puanının, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerdehatta hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen tam puanın aritmetik ortalaması alınarak bir rakam elde edilir.

İşletmelerde beceri eğitiminde dönem puanı, işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personel tarafından verilen temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirmesinden verilen puanlar, varsa telafi eğitimi boyunca okul içerisinde temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanlarla ve alanıyla alakalı yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalama olarak bilinir.  Aritmetik ortalamalar alınırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.

AĞIRLIKLI PUAN NEDİR?

Bir dersin ağırlık notunun o dersin haftalık ders saati sayısına eşit olması söz konusudur. Örneğin Dil ve Anlatım dersi haftada 5 saat işleniyorsa dersin ağırlığı 5 olarak hesaplanır. Ders puanı ile haftalık ders saati çarpılır ve o dersin ağırlıklı puanı hesaplanır. Örnek verecek olursa; Dil ve Anlatım dersinin haftalık ders saati 5, yıl sonu puanı ise 75 olur bu durumda Dil ve Anlatım dersinin ağırlıklı puanının: 5×75=375 olması net olarak belirlenir.

AĞIRLIKLI PUAN ORTALAMASI NEDİR?

Öğrencilerin her bir ders için ayrı ayrı hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamında ise toplam ders saatine bölünmesiyle beraber elde edilen ortalama puan olarak bilinir. Takdir teşekkür hesaplamalarında ise bu ağırlıklı ortalama puan ile yapılmaktadır.

ONUR BELGESİ ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR OLMALI?

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu puan şartına bağlı olmadan;

1- Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanarak çevresinde bulunanlara örnek olmak.

2- Bilimsel projelerle sosyal etkinliklere katılım göstermek ve bu çalışmalarda liderlik yapmak, yapılan etkinliklerde eğitime katkıda bulunarak üstün başarı sergilemek.

3- Okul araç- gereçlerini ve donanımlarıyla çevreyi koruma ve gözetmede davranışlarıyla örnek olmak.

4- Görgü kurallarına uymak ve insan ilişkilerinde örnek olmak.

5- Trafik kurallarına uymada örnek davranışlar sergilemek.

6- Bilişim araçlarını kullanmada iyi örnek olacak davranışlar sergilemek.

7- Okula ve derslere düzenli olarak gelmek, bu yönde arkadaşlarına iyi örnek olmak.

8- Yaşlı, yetim, öksüz, güçsüz, engelli ve benzeri durumda olanlara yardım amacıyla yürütülen toplum hizmetlerinde görevde bulunamk.

9- Alınan sağlık ve güvenlik tedbirlerine harfi harfine uyarak konuyla alakalı örnek davranışlarda bulunmak ve davranışlardan örnek oluşturacak bir ya da birkaçını gösteren davranış puanı indirilmemiş öğrencilerin; öğretim yılı içinde herhangi bir ödül kazanıp kazanmadığına bakılmaksızın öğrenci, öğretmen veya okul yönetiminin teklifi, onur kurulunun uygun görüşleri doğrultusunda onur belgesiyle beraber ödüllendirir. Bir öğretim yılı içerisinde iki ve daha fazla onur belgesi alan öğrencilerin isimleri okulun onur listesinde yer almaya hak kazanır.

Ödül takdir edilirken öğrencilerin;

1- Okul içindeki ve dışındaki genel durumu.

2- Ders ve ders dışı faaliyetlerdeki başarıları.

3- Davranışının niteliği, önemi ve çevresine örnek olup olmadığıgibi hususlar gözönüne alınır.

Ödül belgeleri; öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilerin katıldığı bir ortamda törenle öğrencilere ya da velilerine takdim edilir.

Onur ve iftihar listeleri ise ders kesiminde okul yönetiminin uygun göreceği bir günde öğrencilerin huzurunda, ayrı ayrı okunur ve daha sonra okulda herkesin görebileceği bir panoda fotoğraflı olarak takip eden ders yılı süresince ayrı ayrı asılır.

Kamupersoneli.net | ANKARA