Eğitim

Eğitim Çalışanları 'Tekli Eğitim Sistemi' Uygulamasına Olumlu Bakıyor

Geçtiğimiz Ekim ayında Başbakan Binali Yıldırım, tekli eğitim sistemine geçileceğini ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirileceğini açıklamıştı. Başbakan Yıldırım tekli eğitim sistemine ilişkin: “Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır. İkili öğretime son vereceğiz. Tekli öğretim olacak. Yarım gün okuyacaklardı, artık tam gün. Öğrencilere kötü haber 2019 sonuna kadar tarihe karışacak. Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz. Türkiye’de yabancı dil bilme oranı diğer ülkelere göre istediğimiz düzeyde değil. 4-4-4 sisteminde ilk 4’ten sonraki 5. yılı yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek.

Tam zamanlı eğitim. Yani öğlenciler, sabahçılar diye bir şey vardı ya. Hem sabahçıyım hem öğlenciyim. Öğlenleyin okulda olacaklar, yemeklerini yiyip aynen çalışanlar gibi. Nasıl işe gidiyorsun, sabah gidip akşam geliyorsun. Okula da sabah gidip akşam geliyorsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Türk Eğitim-Sen, Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarının ardından, eğitimcilerin katılımıyla hem eğitimin durumunu araştırmak hem de eğitimcilerin tekli eğitim sistemi hakkında neler düşündüğünü saptamak için bir anket yaptı. Anket uygulaması sendikanın internet sitesi üzerinden yapıldı. Ankete 11 bin 842 kişi katıldı. 

Ankete katılanların %69,5’i okullarında ikili eğitim yapılmadığını, %30,5’i ise okullarında ikili eğitim yapıldığını söyledi. Ankete katılan eğitim çalışanlarının %74,8’i tekli eğitim sistemi uygulamasını olumlu bulduklarını, %25,2’si olumlu bulmadığını söyledi. 

Eğitimcilerin tekli eğitim sistemini olumlu bulmalarının nedenlerine verdikleri yanıtlar: “Çocuklar çok erken saatlerde evden çıkmayacak ya da çok geç saatte evde olmayacak”, “Verimlilik artacak” ve “Okulda geçirilen sürenin uzun olması dolayısıyla öğrenciler farklı arayışlara girmeyecek” oldu.

Yine eğitimcilerin anket sonuçlarına göre, derslik sayılarının az olduğu tespit edildi. Spor salonu, kütüphane ve laboratuvar, okullarda güvenlik konularına ilişkin tespitler de yapıldı. 

Kamupersoneli.net|ANKARA