Eğitim

Eğitimde Açık Uçlu Soru Dönemi Başlıyor

Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından, Merkezi Sistem Sınav Yönergesi’nde değişiklik yapıldı. Yönergenin değişmesiyle beraber, sınav güvenliği öne çıkarıldı. MEB, sınav evraklarını ve sınav evrakı saklama odalarının kamera kayıtlarını 1 yıl saklıyordu. Bu durum artık e-sınavlar için de geçerli olacak. Sınav evraklarının saklama süresi sona ermeden, yargıya intikal ettiği bildirilen sınavların evrakları yargı süreci sonuna kadar saklanacak.

Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin konu ile ilgili, açık uçlu sınav sisteminde objektifliğin zor olduğunu belirterek ekledi: “Bu nedenle açık uçlu soruları cevap kağıdının kime ait olduğunu bilmeyen birden fazla ‘insan puanlayıcı’ değerlendirecek” dedi.

YÖK’ün de 2017’de açık uçlu sınav sistemine geçebileceğini açıkladığı geçtiğimiz aylarda, MEB açlık uçlu sorularla ilgili düzenleme yaptı. Buna göre, çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu sorular da olacak. TEOG sınavlarında da açık uçlu sorular sorulması bekleniyor.

Bayram Çetin yine konu ile ilgili:“Henüz hangi sınavda uygulayacağımızı belirlemedik. Kişilerin kendi cümleleriyle cevap vermesini sağlayan açık uçlu sorularla, çoktan seçmeli testlerde yoklanamayacak bazı özellikleri seçebileceğiz. Sınavın tamamı açık uçlu sorulardan olmayacak. Çoktan seçmelilerin arasına serpiştireceğiz. Açık uçlu sorular bazı zorlukları da getiriyor. Çoktan seçmelilerin yanıtları tamamen makinelerle okunuyor. Açık uçlu sorularda yüzde 100 objektiflik biraz zor. Bu nedenle açık uçlu soruları cevap kağıdının kime ait olduğunu bilmeyen birden fazla ‘insan puanlayıcı’, elektronik ortamda değerlendirecek. İnsan puanlayıcılar sadece cevap anahtarını ve kağıdını görecek. Puanlamalarda fark varsa bir üst puanlayıcı daha kağıdı değerlendirecek. Bu süreç, fark kalmayana kadar devam edecek.” dedi.

Kamupersoneli.net