Eğitim

Haremlik-Selamlık Eğitim Uygulaması

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, geçici eğitim merkezlerinde eğitim gören Suriyeli öğrencilere ilişkin açıklamalar yaptı. Öğrencilerin geçici eğitim merkezlerinde, Türkiye’nin eğitim sistemine uyum sağlamaları amaçlandı.

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Uluslararası Eğitim Öğretim Dairesi Başkanı Osman Demirgül, Suriyeli öğrencilerin eğitimlerine ilişkin illere yazı gönderdi.

Gönderilen yazıda; Suriyeli öğrencilerin imam hatip okullarında eğitim görmesini istedi: “gelen ve denkliği olan her öğrenci kabul edilecek, hiçbir öğrenci geri çevrilmeyecektir. Kız ve erkek öğrenciler için imkânlar ölçüsünde ayrı okullar belirlenecektir. Maddi imkânı yetersiz ve okullara uzak mesafede oturan çocukların servis ihtiyacı ve öğle yemeği bedelinin karşılanması için bakanlıkça kaynak sağlanacaktır. Konunun hassasiyetle takip edilmesi, iyi bir tanıtım yapılması imam hatip okullarına gelen öğrenci sayısının artırılmasına dönük tedbirlerin alınması müsterhamdır” denildi.

“EN ÇOK RAĞBET GÖSTERİLEN OKUL:
İmam hatip okulları, Türk eğitim sisteminin köklü kurumlarından olup ortaokul ve lise kısmı da bulunan devlet okullarıdır. Bu okullar son yıllarda, Türk halkı ve öğrencilerinin en çok rağbet gösterdiği okullardır. Halen Türkiye’de 524 bin 295’i imam hatip ortaokullarında; 544 bin 32’si Anadolu imam hatip liselerinde, 127 bin 600’ü açık imam hatip liselerinde olmak üzere 1 milyon 195 bin 927 öğrenci bu okullarda öğrenim görmektedir.

TEK FARKI, KUR’AN’IN ZORUNLU OLMASI:
İmam hatip ortaokulları ile diğer ortaokullarda uygulanan dersler ve öğretim programları aynıdır. Ortaokullarda ve imam hatip ortaokullarında Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil (İngilizce), din kültürü ve ahlak bilgisi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi gibi dersler ortak olarak okutulmaktadır. Ortaokul ile imam hatip ortaokulu arasındaki tek fark ise şöyledir: Ülkemizdeki bütün ortaokullarda öğrenci ve velilerin isteği üzerine seçmeli olarak okutulan Arapça, Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve temel dini bilgiler dersleri, imam hatip ortaokullarında zorunlu olarak okutulmaktadır. İmam hatip liseleri MEB tarafından açılan, hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan ülkemize özgü kurumlardır.

AYRI SINIFLAR AÇILMAKTADIR:
Anadolu imam hatip liselerinde kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı okullar bulunmakla birlikte ayrı okulların olmadığı yerlerde velilerimizin isteğine göre kız ve erkek öğrenciler için ayrı sınıflar açılmaktadır.

‘Doktor, avukat, mimar ve mühendis olabilirsiniz’

EŞİT ŞARTLARDA:
Üniversitelerin bütün fakültelerine diğer lise türlerinden mezun olan öğrencilerle eşit şartlarda girmektedirler. Hukuk, mühendislik, tıp, mimarlık dahil bütün fakültelere girerek eğitimlerini tamamlamaktadırlar.

HAFIZLIK PROGRAMINDA BURS:
İmam hatip okulları, din eğitimi ve din hizmetleri alanında nitelikli bireylerin yetişmesi için Kur’an ezberleyen hafız öğrencilerin bir proje kapsamında seçildiği okullardır. Bu okullarda öğrencilerimizin tamamı yatılı olarak okul pansiyonunda kalmaktadırlar. Hafızlık programı uygulayan okullarda okuyan öğrencilere aylık burs verilmektedir.

ORTAYOL’ ANLAYIŞI
: Bu okullarda, İslam din derslerinde İslam’ın barış kardeşlik ve “ortayol” anlayışına büyük önem verilmektedir. Bugün Türkiye’de imam hatip liselerinden mezun pek çok akademisyen, devlet adamı, bilim adamı, tıp doktoru, hukukçu, bürokrat ve teknik personel bulunmaktadır. ” ifadeleri Arapça broşürlerde yer aldı.

Kamupersoneli.net