Eğitim

MEB 6764 Sayılı Kanuna İlişkin Açıklamaları İçeren Kitapçığı Yayınladı

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 6764 sayılı kanun ile yapılan değişiklikleri içeren bir kitapçık yayınladı. Yayınlanan kitapçıkta yer alan açıklamaların bazıları şöyle:

” 1. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamın alınmıştır.

2. 3308 sayılı kanuna “staj”, “tamamlayıcı eğitim” ve “telafi eğitimi” ibareleri eklenerek bu öğrencilerin işletmede çalıştıkları süre boyunca ücret almaları sağlanmıştır.

3. İşveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenecek beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3’te 2’si yani mevcut durumda 420 TL’nin 280 TL’si devlet tarafından karşılanacaktır.

4. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu hale getirilmiştir.

5. Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlanmıştır.

6. Teknik öğretmen unvanını kazananlara YÖK’ün belirleyeceği mühendislik fakültelerince açılacak tamamlama programlarına katılıp fark derslerini vererek “mühendis” unvanı alma imkânı verilmiştir.

7. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ilişkin duyurusu şöyle:

“Meslekî ve teknik eğitimin iyileştirilmesi amacıyla ilgili kanunlarda düzenleme yapan 6764 sayılı Kanun 09.12.2016 tarihinde yasalaşmıştır. Bu kanuna ilişkin açıklamaları ve ilgili kanunlardaki değişiklikleri içeren “Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesine İlişkin Kanuni Düzenlemeler” kitapçığı yayımlandı. Kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.”