Eğitim

MEB'den Çocuklara 23 Nisan Hediyesi Niteliğinde Protokol

Milli Eğitim Bakanlığından bir açıklama yayımlandı. Yayımlanan açıklama da Bakanlığın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir protokol imzaladığı ve 23 Nisan öncesinde Gençlik ve Spor Bakanlığının çocuklara vereceği hediyeler belirtildi. İşte yayımlanan açıklama;

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, MEB Başöğretmen Salonunda iki bakanlığın işbirliğini içeren protokol imza töreninde bir araya geldi. Bakan Avcı, protokol töreninde yaptığı konuşmada, “Tam da 23 Nisan öncesinde bu imzalayacağımız protokolle, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın çocuklarımıza ve gençlerimize verecekleri bu hediye için çok teşekkür ediyorum.” sözleriyle başladı.

Her çocuk, uygun spor dalında sporcu lisansı alacak düzeyde eğitimden geçecek

Protokolün üzerinde uzun zamandır çalışıldığını, bazı maddelerinin pilot uygulamalarını da küçük ölçekli olarak Türkiye’nin çeşitli okullarında gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Avcı, bu çalışmaların protokolle daha kapsamlı haline getirildiğini söyledi. Bu çalışmayla, 4+4+4 düzenlemesinin en temel hedeflerinden biri olan her çocuğun özel ve onların özel yetenek ve eğilimlerinin olabildiğince erken yaşta teşhis edilip, ona uygun özel eğitim programlarına kavuşturulmasıyla Türkiye´nin, çocukların ve gençlerin çok kazançlı çıkacağına işaret eden Bakan Avcı, şöyle devam etti: “Bu protokol gereğince çocuklarımız, olabildiğince genç bir yaşta 5´inci sınıfta başlıyoruz ama inşallah uygulamaların sonuçlarına göre bunu daha küçük sınıflara da yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bugüne kadar zaten rutin olarak yapmakta olduğu taramalara ilave olarak bütün çocuklarımız sportif yetenekleri, tercih ve hevesleri bakımından her yıl düzenli taramalardan geçirilecekler. Her çocuğumuz kendi yeteneğine göre en az bir spor alanında yönlendirilecek ve özel eğitimlere tabii tutulabilecek. Böylece önümüzdeki 8 yıl içinde her çocuğumuzun kendine uygun spor alanında sporcu lisansı alacak düzeyde bir eğitimden geçmesini hedefliyoruz.”

Kültürel ve sanatsal yetenekler de belirlenecek

Bakan Avcı, 4+4+4 düzenlemesinin temel ilkelerinden birinin sadece sportif alanda değil, kültürel ve sanatsal alanda da çocukların eğilimlerinin, özelliklerinin olabildiğince erken yaşta teşhis edilip ona göre yönlendirilmeleri ve kulvarlar açılması olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptıkları gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de protokol hazırlıklarının sona ermek üzere olduğunu belirten Bakan Avcı, “Onu da en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Böylece çocuklarımız ders dışı faaliyetler konusunda da özenli bir eğitim sürecine tabi tutulabilecekler. Hem spor hem kültürel hem sanatsal alanda kabiliyetlerine göre çocuklarımızın önlerinde yeni kulvarlar açmış olacağız.” diye konuştu. Protokolün hazırlanmasında gösterdikleri gayretler için iki bakanlığın çalışanlarına teşekkür eden Bakan Avcı, “Çok anlamlı bir günde, 23 Nisan hediyesi oldu hepimiz için. Tekrar bu protokolün çocuklara, gençlere, öğretmenlere hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Protokolün maddeleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığının, sadece beden eğitimi öğretmenleri için değil, sportif faaliyetlerde rol alacak örneğin hakemlik yapan öğretmenler için de önemli düzenlemeler getirdiğini kaydeden Bakan Avcı, bu nedenle öğretmenler adına da Bakan Kılıç´a teşekkür etti.