Eğitim

MEB 'in Destekleme Kursları için Yazında Kayıt Yapılabilecek

Öğrenciler, yaz tatilinde istedikleri ilde destekleme ve yetiştirme kursuna kayıt yaptırabilecekler.

AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ortaokul ve lise öğrencileri ile mezunlara, derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek maksadıyla düzenlenen destekleme ve yetiştirme kurslarının yaz tatilinde devamı için yol haritası çizildi.

Buna göre, yaz tatili dolayısıyla yer değiştirecek öğrenciler düşünülerek destekleme ve yetiştirme kurslarına müracaatlarda il ve ilçe sınırlaması kaldırıldı. Ara sınıflar için uygulanan 3 bilim grubu sınırlaması, 5 bilim grubuna çıkarıldı. Öğrenciler akademik derslerin yanı sıra beceri derslerinden açılacak kurslara da katılabilecek.

Ortaokul ve lise öğrencileri, destekleme kurslarında hem yıl boyu aldıkları derslerin tekrarını yapabilecek hem hazırlık mahiyetinde bir üst sınıfın derslerini görebilecek.

– Başvuru tarihleri ve eğitim süresi

Yaz dönemindeki kurslar için görev almak isteyen öğretmen ve ücretli öğretmen başvuruları 1-5 Haziran, öğrencilerin kurslara başvuruları ise 6-12 Haziran 2016 tarihleri arasında alınacak.

Kurslarda, 20 Haziran-10 Eylül arasında eğitim verecek. Okullar, bakanlığın belirlediği ders içeriğini bu tarihler arasında esnek olarak başlatabilecek.

– 4 milyon 307 bin öğrenci faydalandı

Destekleme ve yetiştirme kursları, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ortaokul ve lise öğrencileri ile mezunların kazanımlarını pekiştirmek için 22 bin 272 kurs merkezinde verilmeye başlanmıştı.

4 milyon 307 bin 549 öğrenci ve kursiyerin başvuru yaptığı kurslar için 38 bin 384’ü ücretli, 253 bin 494’ü kadrolu toplam 291 bin 878 öğretmen müracaat etmişti.

Kurslarda öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği kazanım kavrama testleri MEB tarafından hazırlanarak, fırsat ve imkan eşitliğini sağlayacak şekilde elektronik ortamda sunulmuştu.

Yaklaşık 40 bin sorunun üretildiği kazanım kavrama testleri, ders işleme takvimi doğrultusunda, www.odsgm.meb.gov.tr/kurslar adresinden hizmete sunuluyor. MEB’in sitesinde bugüne kadar indirilen kazanım kavrama test sayısı ise 84 milyon 747 bin 916 oldu.

İlk kez 8. sınıf matematik dersine ait test sorularından başlayarak videolu çözümlerin yer aldığı cevap anahtarları da yayımlanmaya başlandı.

Ayrıca destekleme ve yetiştirme kurslarına devam eden 8. ve 12. sınıf öğrencilerine kendi kazanım durumlarını değerlendirmek maksadıyla elektronik olarak değerlendirme sınavları yapıldı.

– Kurslar sayesinde sanata büyük ilgi

Bakanlık, okulların, öğrencilerin sınav stresinden uzaklaşabileceği, nefes alabileceği alanlar olması için beceri derslerine yönelik bazı kurslar da açtı.

Bu kapsamda, beden eğitimi ve spor derslerine 667 bin 325, drama derslerine 7 bin 193, görsel sanatlar derslerine 127 bin 707, müzik derslerine 108 bin 109, piyano derslerine 2 bin 895, Türk müziği koro eğitimi derslerine bin 774, Türk ve batı müziği çalgıları derslerine 2 bin 847, yazarlık ve yazma becerileri derslerine 4 bin 381, zeka oyunları derslerine 18 bin 494 öğrenci, iki boyutlu sanat atölye derslerine ise 5 bin 483 öğrenci başvuru yaptı.