Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz Yeni Müfredatı Açıkladı !

Merakla beklenen yeni müfredat Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Müfredata ilişkin Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından tanıtım kitapçığı hazırlandı. Bu kitapçığa göre kademeli olarak değil topyekün geçiş yapılacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim süreci başlayacak.

DİN KÜLTÜRÜ MÜFREDATI HAFTAYA ASKIDA 

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı Ocak ayında askıya çıkmamıştı. Söz konusu program haftaya görüşe sunulacak. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konu ile ilgili açıklamasında din dersi müfredatının hazır olduğunu ve gelecek hafta askıya çıkacağını ifade etti. Bakan Yılmaz açıklamasında “Bir hafta askıda kalacak. Yeni döneme yetiştiririz” ifadelerine yer verdi. 

Değer, yeterlilik ve beceri çerçevesi içinde İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı; sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER ALINDI

13 Ocak’ta askıya çıkan ve 27 gün askıda kalan taslak öğretim programlarının nihai şeklinin nisan ayında kamuoyuyla paylaşılması bekleniyordu. Bu kapsamda Evrim Teorisinin ders kitabından çıkarılması, Atatürk ile ilgili kazanımların daraltılması nedeniyle tartışma yaratan öğretim programlarına askıda kaldığı süre boyunca görüş ve öneriler alındı. Konu ile ilgili olarak yaklaşık olarak 175 bin 342 görüş ve öneri gelmişti. Yeni müfredata ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yılmaz tarafından yapılan açıklama şöyle oldu;

BAKAN YILMAZ’IN MÜFREDAT AÇIKLAMASI

“Müfredat öğretim programı olarak da adlandırıyor. En genel tanımıyla öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinilmesi gereken temel bilgi ve becerilerin çerçevesidir. Müfredatları yenileme çalışmaları 2005 yılında başlamış, tamamlanmıştır.

Ülkemizin bugününden yarınını kendilerine büyük umutlar bağlayan gelecek nesillerin müfredatların yenilenmesi gerekliliğini doğurmuştur. Çağın ve toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi. Nitel ve nicel araştırmalar yapıldı. Güçlü ve zayıf yönleri soruldu, müfredatlar nasıl daha işlevsel hale getirebilir, güncelliğini yitirmiş konular var mıdır, memnuniyet ne düzeydedir sorularının yanıtı için çalışma grupları oluşturuldu.

Farklı ülkelerin son yıllarda yenilenen müfredatları incelendi. Yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalımlar tarandı. MEB in genel müdürlüklerince geliştirilen anketler aracılığıyla öğretmen ve yöneticilerin görüşleri belirlendi. İllerden her bir branş için il zümre raporları istendi. Branşlar bazında müfredatlar yönelik rapor hazırlamaları istendi.”

Kamupersoneli.net – ANKARA