Eğitim

ÖSYM Merkezi Sınav Soru Sistemi Değişiyor ! ( Gizli Deneme Soruları Geliyor ! )

Ömer Demir, AA muhabirine, ÖSYM’nin yeni elektronik sınav merkezine ilişkin çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.


Esenboğa’da yeni açılan elektronik sınav merkezinin kapasitesini 5 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Ömer Demir, bu sınav merkezinin altyapı bakımından dünyada bir örnek teşkil edeceğini söyledi.

Sınav merkezinin çevresinin de tanzim edileceğini ifade eden Demir, adaylar için bekleme salonları yapacaklarını belirtti.

Elektronik ortamda yapılan sınav sayısını arttıracaklarını bildiren Ömer Demir, “5 binin altında başvuru olan sınavları elektronik ortamda yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Esenboğa Elektronik Sınav Merkezi’nde biyometrik yüz algılama ve tanımlama ünitesi kurulduğunu belirten Demir, “Bu sistemde kameralar adayları tanıyor ve adaylar isimlerini ekranda gördükleri zaman sınav merkezine giriş yapıyorlar.” diye konuştu.

“Yeni teknolojiler deniyoruz”

Ömer Demir, cevap anahtarının direkt soruların altında yer almasına ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini belirterek, 200-300 bin dolayında adayın katıldığı sınavlarda bu yöntemi uygulayacaklarını söyledi.

Cevap anahtarının soruların altında yer alabilmesi için bütün soru kitapçığının tek tek taranması gerektiğini kaydeden Demir, bunun da sınav sonuç açıklama takvimini geciktirebileceğini kaydetti.

Takvimde gecikme yaşanmaması için tarama kapasitesinin arttırılması gerektiğinin ifade eden Demir, “Onu oluşturuyoruz. Küçük sınavlarda zaman geciktirmeden, sonuç açıklama takvimini değiştirmeden rahatlıkla yetiştirebiliyoruz ama büyük sınavlar için daha büyük bir teknik altyapı kurmamız lazım. Onun için farklı cihazları deniyoruz. Hatasız şekilde seri olarak soru kitapçığını tararken, vakit de kaybettirmeyecek yeni teknolojiler deniyoruz. O teknolojilerin tamamı oturduğu zaman, bu sınavlar için yapılabilir hale gelecek.” dedi.

“Deneme soruları” Meclis’de

Ömer Demir, merkezi sınavlarda deneme sorularının sorulabilmesine ilişkin düzenlemeyi içeren yasa teklifinin TBMM’de olduğunu belirtti. Sınavın en önemli unsurunun soru olduğunu ifade eden Ömer Demir, aynı soruları benzer kitlelere yönelterek sorunun zor ya da kolay olarak sınıflandırılabileceğine işaret etti.

Sınavları zorluk dereceleri bakımından birbirlerine denk hale getirmek için uygulanacak yöntem çerçevesinde, bazı sınavlarda soruların bir kısmının değerlendirme dışı tutulacağını ve adayların, hangi soruların “deneme soruları” olduğunu bilmeyeceğini anlatan Demir, “Kitlenin ne kadarı bunu yapmış, ne kadarına zor gelmiş, soruların ne kadarı kitleyi ayrıştırma fonksiyonu yapmış, bunu görmüş olacağız. Bu yönüyle soruları biriktirebiliriz. Makul sayıda soru elimizde olursa soruların açıklanmaması nedeniyle ortaya çıkan durumu telafi edebilecek bir mekanizmaya kavuşmuş olmayı amaçlıyoruz. Deneme soruları açıklanamayacak, onlar başka sınavlarda iki sınavı eşleştirmek için kullanılacak.” diye konuştu.

Ayrıca ÖSYM Başkanı Ömer Demir, ” deneme soruları uygulamasının ” şimdilik sadece seviye tespiti yapılan Akademik Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Sınavı (YDS), İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sınavı gibi sınavlarda uygulanacağını ifade etti.

Kamupersoneli.net – AA