Eğitim

Suriyelilere İzinsiz Eğitim Veren STK'lar Hakkında MEB Harekete Geçti

 Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) Suriyelilerin eğitimine yönelik “ilave katkı sunma” adı altında izin almadan faaliyet gösterdiklerinin tespit edildiği belirtilerek, idari ve adli işlem yapılması talimatı verildi.


MEB Müsteşarı Yusuf Tekin imzasıyla, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderildi.

Yazıda, son yıllarda sınıra komşu ülkelerde ve özellikle Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkeye sığınan çok sayıda ailenin çocuğuna okul, kurum ve geçici eğitim merkezleri ile kamplarda eğitim verildiği anımsatıldı.

Yazıda, bakanlığa, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, okul ve kurumlar bünyesinde ve geçici eğitim merkezlerinde planlı olarak yapılan eğitim ve öğretim faaliyetlerinden ayrı olarak, bölgedeki eğitim ve öğretim faaliyetinin aksadığı hatta yeterince sunulamadığı gerekçesiyle “ilave katkı sunma” adı altında kamufle edilerek, gerekli izinleri almadan faaliyet gösterdikleri ve Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olmayan çalışmalar yaptıkları bilgisinin ulaştığı ifade edildi. 

– “İzin alınması gerekir”

Eğitim ve öğretim faaliyetinin Anayasa ve ilgili yasalar çerçevesinde amacına uygun olmak kaydıyla sadece Milli Eğitim Bakanlığının izni, kontrolü ve denetimi dahilinde yapılmasının mümkün olduğuna işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi:

“Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin resmi kamu kurumları eliyle yürütülmesi esastır. İhtiyaç olması ve gerek görülmesi halinde gönüllü sivil toplum kuruluşlarının, eğitime destek olmak amacıyla bakanlığımızın ilgili birimlerinden alacakları izin ile güven ortamını bozmadan kamu kurumları ile uyum içinde eğitim faaliyetinde bulunmaları mümkün olabilecektir. Bunun dışında hiçbir kurum ve kuruluşun eğitim faaliyeti yapmasına izin verilmeyecektir. İzin almaksızın ve amacı dışında faaliyeti tespit edilen sivil toplum kuruluşları hakkında valiliklerce idari ve adli işlem yapılacaktır.”