Eğitim

Tezsiz Yüksek Lisans Yapanlar Dikkat! YÖK'ten Önemli Karar

14 Mart 2016 tarihli ve 29653 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere kayıt yaptıracak öğretim görevlisi adaylarında “En Az Tezli Yüksek Lisans” mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak şartı getirilmişti.

Söz konusu düzenlemeden önce yönetmelikte “Tezli/Tezsiz” ayrımı olmadığı için tezsiz yüksek lisans mezunu olanların meslek yüksekokullarının öğretim görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde görmüş oldukları eğitim iki yıl deneyime karşılık gelmekteydi.

Yükseköğretim Kurulu yönetmelik değişiklik sonrası 30 Mart 2016 tarihinde almış olduğu kararda, “Tezsiz Yüksek Lisans mezunları ile yüksek lisansa denk sayılan lisans programlarından mezun olanların lisans sonrası tecrübeli olarak kabul edilmediği”ni açıklamıştı.

Son yıllarda yapılan bazı yönetmelik değişiklikleri ile Tezsiz Yüksek Lisans yapanlar için akademisyenlik yolu kapatılmıştı.

Yükseköğretim Kurulu, 30 Mart 2016 tarihinde aldığı kararı tekrar değerlendirerek, 14 Mart 2016 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olup, bu tarihte veya bu tarihten önce ya da sonra mezun olanların, lisans sonrası iki yıl tecrübeli olarak kabul edilmelerini uygun görmüştür.

Bu karar neticesinde, 14 Mart 2016 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programlarına kayıt olduktan sonra mezun olan veya mezun olacak olanlar, öğretim elemanı kadrolarına başvurmaları halinde lisans sonrası iki yıl deneyimli olarak kabul edileceklerdir.

14 Mart 2016 dahil olmak üzere bu tarihten sonra Tezsiz Yüksek Lisans programlarına kayıt olup mezun olanların, tezsiz yüksek lisans programını tamamlama sırasında görmüş oldukları eğitim lisans sonrası iki yıl deneyim olarak kabul edilmeyecektir.

KAMUPERSONELİ.NET