Eğitim

YÖK ve MEB'den Yeni Sınav Sistemi ! ( Öğrenciler Üniversiteye Sınavsız Girecek )

 Her yıl milyonlarca öğrencinin katılım yaptığı üniversite sınav sistemi değişiyor. Üniversite sınavı 2010 yılında YGS ve LYS olarak iki aşamalı hale getirildi. Bu sınav sisteminin ilk ayağı kalkıyor. MEB ve YÖK ortaklaşa bir çalışma yürütüyor. Yürütülen bu çalışma ile üniversiteye sınavsız geçiş hedefleniyor. YÖK ve MEB tarafından yürütülen bu çalışmanın 2017 yılında son şeklini alması ve 2018 yılında uygulanması öngörülüyor. YÖK ve MEB tarafından yürütülen çalışmanın detayları ise şöyle;

Merkezi Sınav 

Öğrencilerin lise diploma puanları üniversiteye geçişte kullanılacak. Diploma puanının esas alınmasından dolayı MEB, TEOG benzeri merkezi sınav sistemi hakkında çalışmalarını yürütüyor. Bu bağlamda liselerde her yıl bir sınav gerçekleştirilecek. Sınavlar açık uçlu sorular ile yapılacak ve böylelikle hormonlu puanların önüne geçilmesi hedefleniyor. 

YGS ile 100 bin öğrenci önlisans programlarına yerleşiyor. Bu 100 bin öğrenci için sınava giremeden lise diploma puanı ile kayıt yaptırabileceği bölümler açıklanacak. Öğrenci bu bölümlerden birine lise diploma puanı ile doğrudan kayıt yaptırabilecek. Açıklanan listeden okul tercih etmeyen öğrenciler LYS’ye girebilecek. Ayrıca yeni sistemin bazı 4 yıllık lisans programlarında uygulanması planlanıyor. 

Şuandaki mevcut sistemde öğrenciler YGS barajını geçtikten sonra LYS’ye katılıyorlar. Yüksek puanlı olan lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar bu sınava girmek için başvuruda bulunacak. Ayrıca Hürriyet’in haberine göre meslek lisesi öğrencilerine kendi aralarında özel kontenjan ayrılması içinde çalışma yapılıyor. 

Lise mezunları ise yeni uygulama ile lise diploma puanları ile 2 yıllık önlisans programlarına kayıt yaptırabilecekler. Mezun olan personellerde yeni mezunlar gibi LYS’ye katılabilecekler. 

Kamupersoneli.net – ANKARA