Eğitim

Yurt Dışı Dil Kursu (YLSY) Başvuru ve Tercih İşlemleri ( YLSY Nedir? )

YLSY’nin açılımı Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme Yerleştirmedir.

YLSY, üniversitelerin öğretim elemanı veya kurumların uzman ihtiyacını karşılamak için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bir burstur.
YLSY adayları, her sene üniversitelerin veya kurumların yayınladığı kılavuzda yer alan boş kadrolar için başvuru yapabilirler. Adayların seçme ve yerleştirme işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır.

Yerleştirilen bursiyerler tüm evraklarını tamamlayana kadar aday bursiyer olarak adlandırılır. Evrakları tam olan adaylar artık resmi olarak bursiyer olurlar. Bursiyerler yurtdışı eğitimlerini aldıktan sonra, Türkiye’ye döndüklerinde, çalışacakları kadrolara yerleştirme işlemleri yapılmış olur.

Busiyerlere verilen burs karşılıklıdır. Yurtiçinde aldıkları dil eğitimi süresi kadar, yurtdışında aldıkları dil eğitiminin ise iki katı kadar zorunlu hizmet yapmakla yükümlüdürler.

Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Ağustos 2016’da, 2014-2015 YLSY adaylarının başvuru ve tercih işlemlerine ilişkin bir duyuru yayımladı. Yurtdışında eğitim görmeye hak kazanan öğrencilerin başvuruları, 28 Eylül-7 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak.

Tercih İşlemlerine Kimler Katılabilecek ?

-2014 YLSY öğrencilerinden herhangi bir yurt dışı dil kursuna yerleşmemiş olanlar
-2015 YLSY öğrencilerinden herhangi bir yurt dışı dil kursuna yerleşmemiş olanlar
2015 YLSY kurslarının, birinci dört aylık dönemini tamamlayıp ikinci dört aylık dönemini tamamlayacak olanlar

İşte MEB’in o Duyurusu:

” Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 1416 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımızca verilen burs ile lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilmeye hak kazanan öğrencilerin yurt dışı dil kursu başvuru ve tercihi işlemleri 28 Eylül – 07 Ekim 2016 tarihleri arasında REBUS’tan yapılacaktır.

Başvuru ve tercih işlemlerine katılabilecek öğrenciler;

1) 2014 YLSY öğrencilerinden herhangi bir yurt dışı dil kursuna yerleşmemiş olanlar,
2) 2015 YLSY öğrencilerinden herhangi bir yurt dışı dil kursuna yerleşmemiş olanlar,
3) 2015 YLSY yurt içi dil kurslarının birinci dört aylık dönemi tamamlamış veya ikinci dört aylık dönemini tamamlayacak olup yeterli dil puanlarını REBUS’a yükleyenler.

İşlem Takvimi: 

 

İşlemler

İşlem tarihleri

 

 

Yeterli dil puanını gösterir belgelerin REBUS’a yüklenmesi

(Almanca, Arapça veya İngilizce dil öğrenimi görecek öğrenciler için)


 

 

REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Dil Belgesi İşlemleri

 

 

 

09 Eylül 2016 – Saat 00.00’dan

27 Eylül 2016 – Saat 23.59’a kadar

 

Yurt dışı dil kursu başvurusu

(Tüm dil grupları için)

 

REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Yurt Dışı Dil Başvurusu

 

29 Eylül 2016 – Saat 16.00’dan

02 Ekim 2016 – Saat 23.59’a kadar

 

Yurt dışı dil kursu tercihleri

 (ABD, İngiltere veya Almanya’da dil öğrenimi görecek öğrenciler için)

 

REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Yurt   Dışı Dil Kursu Tercihi

 05 Ekim 2016 – Saat 16.00’dan

 07 Ekim 2016 – Saat 23.59’a kadar



ÖNEMLİ! Öğrenim görmek istedikleri ülkenin dili ve/veya edebiyatı ile ilgili bir bölümden mezun olup yurt dışında aynı dilde öğrenim görecek öğrenciler, başvuru ve yerleştirme işlemine katılmayacaklardır. Bu durumdaki öğrenciler, herhangi bir kontenjana yerleşmiş hatta öğrenime başlamış olsa bile yerleştirme işlemleri iptal edilecek olup kendileri için yapılmış harcamaların iadesi istenecektir.
Yurt dışı dil ve başvuru işlemlerine katılacak öğrencilerinden Almanca, Arapça ve İngilizce için yeterli dil puanına (Bkz. 2015 öğrencileri için Tablo 1, 2014 öğrencileri için Tablo 2) sahip olanların, yabancı dil sınavı sonuç belgelerini işlem takviminde belirtilen tarihler arasında REBUS’a yüklemeleri zorunludur. Yeterli yabancı dil puanlarını ibraz etmeyen öğrenciler başvuru ve tercih işlemlerine katılamayacaklardır.
ABD, Almanya veya İngiltere’de dil öğrenimi görecek öğrencilerden yurt dışı dil tercihi (okul seçimi) yapmayan veya dil kursu tercihi yapıp yerleştiği dil kursunda (duyuruda belirtilen tarihlerde) öğrenimine başlamayan öğrenciler yurt dışı dil kursu haklarından vazgeçmiş sayılacaklardır.

Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra dil öğrenimi görülecek ülke ve dil kursu değişikliği yapılmayacaktır.

Başvuru ve Tercih İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Yeterli Dil Puanını Gösterir Belgelerin REBUS’a Yüklenmesi
Yeterli yabancı dil puanlarını gösterir sonuç belgeleri pdf formatında REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Dil Belgesi İşlemleri ekranından sisteme yüklenebilecektir. Yeterli dil puanı alındığını teyit etmeyen belgeler ile dilekçe yükleyen öğrencilerin başvuru ve yerleştirme işlemleri iptal edilecektir.

2. Yurt Dışı Dil Kursu Başvuru İşlemleri:
2.1. Yurt dışı dil kursu başvuruları REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Yurt Dışı Dil Başvurusuekranından yapılacaktır.
2.2. Yurt dışı dil kurslarına katılmak isteyen öğrenciler, İSTİYORUM seçeneğini işaretleyip ülke ve temsilcilik seçimlerini yaptıktan sonra KAYDET butonu ile kaydedeceklerdir.
2.3. ABD, İngiltere ve Almanya dışında dil eğitimi almak isteyen öğrenciler, dil kabullerini kendileri temin edeceklerinden REBUS üzerinden yurt dışı dil başvurularını yapacak ancak okul tercihi yapmayacaklardır.
2.4. İngilizce, Almanca ve Arapça dilleri dışındaki dillerde yurt dışı dil öğrenimi görecek öğrenciler yurt dışı dil öğrenimi kabullerini kendileri temin edeceklerinden REBUS üzerinden yurt dışı dil öğrenimi başvurularını yapacak; ancak okul tercihi yapmayacaklardır.

3. Yurt Dışı Dil Kursu Tercihi İşlemleri:
3.1. ABD, İngiltere ve Almanya’da dil öğrenim görecek öğrenciler, yurt dışı dil kursu tercihlerini REBUS –> Öğrenci Modülü –> Bilgi Girişi –> Yurt Dışı Dil Kursu Tercihi ekranından yapacaklardır.
3.2. Başvuruda seçilen ülkede açılan dil kursları tercih edilecektir. Bu tercih yalnızca ABD, İngiltere ve Almanya’da dil öğrenim görecek öğrenciler tarafından yapılacaktır. Yurt dışı dil kursu başvurusu aşamasında bu ülkeler dışında dil öğrenimi için başvuran öğrenciler, tercih yapamayacaklardır.

Dil kursu tercihlerinde dikkat edilecek hususlar:

· Her kurs için sınırlı sayıda kontenjan tanımlanacaktır.
· Dil kursu seçildikten sonra KAYDET butonuna tıklanarak tercih kaydedilecektir (Ekranda tercih edilen dil kursuna ilişkin uyarı görülecektir).
· Yerleştirme işlemleri öğrencilerin tercihi ve tercih zamanı önceliğine göre yapılacaktır.
· Dil kursu için belirlenen kontenjan sayısı kadar öğrenci tercih yaptığında ilgili dil kursu diğer öğrencilerin tercihine kapanacaktır; ancak -tercih süresi içerisinde- tercihini değiştiren öğrenci olması durumunda dil kursu tekrar diğer öğrencilerin tercihine açılacaktır.
· Tercih işlemi için tanınan süre içerisinde -tercih edilmek istenen dil kursunda boş kontenjan bulunması şartıyla- sistemde dil kursu değişikliği yapılabilecektir.
· Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra dil öğrenimi görülecek ülke ve dil kursu değişikliği yapılmayacaktır.
· Almanca, Arapça ya da İngilizce yurt dışı dil kurslarına katılacak öğrenciler en fazla 6 aya kadar (pre-sessional, zorunlu hazırlık kursları vb. programlar dâhil) yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrencilere herhangi bir ilave süre verilmeyecektir.
· İngilizce dil öğrenimi kursları ABD ve İngiltere’de, Almanca dil kursları ise Almanya’da düzenlenecektir.
· Yurt dışı dil eğitimini ABD, İngiltere veya Almanya’da görecek öğrencilerin dil eğitimine ilişkin kabulleri yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından temin edilecektir.

İlgililere duyurulur.

 Tablo – 1: 2015 YLSY Yeterli Dil Puanları

 

Yurt Dışı Dil Kurslarına Katılabilmek İçin Gerekli Olan Puanlar

Sınav Adı

 Seviye/Puan

Arapça YDS / ÜDS / KPDS

50*

TOEFL – IBT

                  79

TOEFL – PBT

548

TOEFL – CBT

211

CAE

B

CPE

C

FCE

C

PEARSON PTE Akademik

71

IELTS

6.0

TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar

B2

* Sadece Arapça dil öğrenimi gören ve yurt dışındaki öğrenimlerini Arapça olarak sürdürecek öğrenciler için geçerli kabul edilecektir.

 

Tablo – 2: 2014 YLSY Yeterli Dil Puanları

Sınav Adı

Seviye/Puan

Arapça YDS / ÜDS / KPDS

50*

İngilizce YDS / ÜDS / KPDS

60

Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyeleri

B1

TOEFL – IBT

65

TOEFL – CBT

183

TOEFL – PBT

513

CAE

C

CPE

C

FCE

C

PEARSON PTE

55

TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar

B1

IELTS

5.0

* Sadece Arapça dil öğrenimi gören ve yurt dışındaki öğrenimlerini Arapça olarak sürdürecek öğrenciler için geçerli kabul edilecektir.

Kamupersoneli.net