Ekonomi

1 Milyon Suriyeliye Her Ay 100'er TL Destek !

Finansmanı Avrupa Birliğince sağlanan, kamp dışında şehirlerde yaşayan Suriyeli mültecilerin desteklenmesi projesi kapsamında bir milyon kişiye Türk Kızılayı tarafından geliştirilen “Kızılay Kart” ile nakdi yardım yapılacak.

Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Sivil Koruma Komiserliği, Türk Kızılayı, AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Gıda Programı ile yürütülecek “Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı”nın tanıtımına ilişkin etkinlik düzenlendi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, açılışta yaptığı konuşmada, Suriye’de 2011’de başlayan süreçte yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, hastanelerin büyük bölümünün tamamen yıkıldığını ve kullanılamaz hale geldiğini, sağlık çalışanlarının yüzde 80’inin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Suriye’de dünyanın en büyük mülteci hareketlerinden birinin ortaya çıktığını belirten Kınık, 2 bin 21 gündür Suriyelilerin çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunabilmek için dünyanın gözünün içine baktığını ifade etti. Kınık, “Bunu itiraf etmek zorundayım ki maalesef, 2 bin 21 gündür bu ateşi söndürecek, bu dramı durduracak bir çözüm bulunamadı.” dedi.

Türkiye’nin çatışmaların başından beri açık kapı politikası uyguladığını anımsatan Kınık, “Üç milyona yakın mülteci misafirlerimizi barındırıyoruz. Kızılay Kart ile çözüm ortağı olmaktan dolayı çok büyük bir onur duyuyoruz. Bugün de 348 milyon avroluk yeni katkıyla ve yıl sonuna kadar bir milyona ulaşacak yeni kart kullanıcısı sayısıyla bu acıyı dindireceğiz.” diye konuştu.

Kınık, yardım etmeye çalışanların hedef olarak vurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Özellikle, kardeşim Ömer Bereket, Kızılay Halep Şube Başkanı ve 20 Suriye Arap Kızılayı gönüllüsünün katledilmesinden duyduğumuz üzüntü ve öfkeyi ifade etmek istiyorum. Kendilerine rahmet diliyorum. Onların acılarını paylaşıyoruz. Bu kişilerin hedef alınması büyük bir insanlık suçudur. Her türlü uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Bu saldırıyı yapan unsurları da şiddetle kınıyorum.

Ateşkes sonrası Halep içerisindeki ambargo altındaki 300 bin insana yardım ulaştırabilmek için Kızılay olarak hazırladığımız 100 tırdan oluşan konvoyumuzu halen güvenli bir rota oluşturulamadığı için gönderemiyoruz.”

Yardımların daha da artırılması gerektiğinin altını çizen Kınık, “Ne kadar çok toplum merkezi açılırsa, Kızılay kampı açılırsa, ne kadar fazla Avrupa Komisyonu katkısı olursa, o kadar az Aylan’lar ölür, o kadar az mülteci boğulur.” ifadelerini kullandı.

Kınık, projede yer alan tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Bu, dünyaya örnek bir sosyal güvenlik ağı projesi olacaktır. Bu, insanların onurunu koruyan, insanların kırılganlıklarının giderildiği, dayanıklılıklarının artırıldığı model olacaktır. Biz Kızılay olarak bu programı çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

– “Uluslararası camiadan toplam destek 512 milyon dolarda kaldı”

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden de beş yıl öncesine kadar dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Suriye halkının, bugün dünyadaki mültecilerin yaklaşık 5 milyonunu oluşturduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin tüm dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını tek başına ağırladığını aktaran Bilden, 260 bin sığınmacıyı on ildeki 26 AFAD barınma merkezinde barındırdıklarını söyledi. Bilden, “Buralarda kalan Suriyeliler, her aileye tahsis ettiğimiz ‘AFAD Kart’ aracılığıyla merkezlerdeki 50 marketten istedikleri ürünü seçerek alışveriş yapıyor.” bilgisini verdi.

Türkiye genelinde 305 geçici eğitim merkezinde ve okullarda 312 bin Suriyeli çocuğa örgün eğitim öğretim imkanı sağladıklarını da anımsatan Bilden, yıl sonuna kadar 460 bin sığınmacı çocuğu okullaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Bilden, “Türkiye olarak biz bugüne kadar STK’larımızla birlikte 25 milyar dolar harcadık ancak uluslararası camiadan gelen toplam destek 512 milyon dolarda kaldı. Tek başımıza dünyanın geri kalanından neredeyse 23 kat fazla yardım yaptık. Türkiye’nin Suriyelilere ayırdığı her 24 liraya karşılık tüm dünya ancak 1 lira yardımda bulundu.” açıklamasını yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Abdurrahman Madan ise Suriye’de yaşanan drama ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin örneği görülmemiş şekilde mültecileri kamp ve kamp dışında ağırladığını hatırlatan Madan, “Son 13 yılda kendi vatandaşlarımıza yönelik geliştirilmiş uygulamaların sonucu olarak yoksullukla mücadelede önemli mesafeler kaydettik. Başarılı politikalarımızı, kapılarımızı açtığımız ve çoğunluğu kamplar dışında toplum içinde birlikte yaşadığımız mülteci kardeşlerimize uygulamak da öncelikli hedefimizdir.” diye konuştu.

Kamupersoneli.net | AA

Bir Yorum

  1. Zengin olanlar tespit edilsin onlara verilmesin. İçlerinde gerçekten muhtaç olanlar da var. Zenginleri görüyorum spor salonlarından alışveriş merkezlerinden çıkmıyorlar. İşsiz gençlerimize gss ödeten hükümet varlıklı suriyelilerden de prim alsın.