Ekonomi

19 Mayıs'ta Çalışacak Olanlar Dikkat !

Bilindiği gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı genel tatil günüdür. Bu günlerde yani resmi tatillerde işçilerin çalıştırılması ile ilgili ve ücret ödenmesiyle ilgili bazı kurallar var. 

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı onaylarının alınması gerekiyor. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir.

Eğer iş sözleşmesinde bu günlerde çalışacağına dair bir ifade varsa ve işçi bu sözleşmeyi imzalamışsa çalışmak zorundadır. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. Bu kapsamda işçinin sözleşmesi feshedilirse dava yoluyla kıdem tazminatını alması mümkün olacaktır.

FAZLA MESAİ YAPACAKTIR

Bilindiği gibi işçiler her yıl başında işverene fazla mesai için onay verirler. Eğer işçi işverene resmi tatilde mesai yapacağına ilişkin onay vermişse fazla mesai yapacaktır.

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiye bir günlük ücretinin ödenmesi gerektiği İş Kanunu hükmüdür. Yani işçi çalıştığının karşılığını alacaktır.

KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR

Ayrıca işçiler resmi tatillerde ve genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar tam günlük ücret almaya hak kazanırlar. Bu kapsamda işçilerin o gün ki ücretin yatırıldığını kontrol etmeleri gerekiyor.

BAŞKA GÜN İZİN YOK

19 Mayıs’ta çalışacak işçiye işveren 2 günlük ücret ödemek zorundadır. Bu günlerde işverenin ‘Ben sana bunun karşılığında cumartesi pazar izin vereyim’ hakkı olmayacaktır.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. siz işverenler tam bir sömürge zihniyeti, biz ise yeni keşfedilmiş bir adada ki yerliler beyaz veya siyah adamı tanımayan diyelim. filmin sonu hep bizim için hüsran… hakkım haram olsun …