Ekonomi

657'de Değişiklik Mi Oluyor?

Maliye Bakanı Naci Ağbal
Bakan Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya geçmeleri konusunda yaşanılan son durumu dile getirdi “Bu konuda 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladık. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis’e sunulacak.” Diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Tarım arazilerinin satışın işleminde parası olmayanlara 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme fırsatları sunuyor” dedi
 
Naci Ağbal:

1) Hedeflenenden daha düşük bir bütçe açığıyla yılı kapatmak mümkün olur mu? Sorusuna şu şekilde yanıtla;

“Akp’nin mali disipline titizlikle davrandığını dile getiren Ağbal; 2005 yılından beri bütçe açığımız yüzde 3’ün çok altında. Hedefimiz 2016’da da bütçe açığı amacını tutturabilemek, Gelir gider dengesine dikkat edeceğiz” diyerek açıkladı.

2) Kamunun bina ve taşıt için ödediği kira bedeli ocak ayı içerisinde arttı. Ocak ayında bina kira bedeli olarak 43,2 milyon lira taşıt kira bedeli olarak da 28 milyon lira ödenmiş. Ne yapılacak özellikle taşıt kullanımı konusunda? Sorulan soruya ;

“Daha mütevazi daha vatandaşın huzurlu olacağı , kamu binaları edinmemiz lazım. Araç kiralamada geçen sene bir üst sınır getirdik. Bina kiralamayla ilgili ocakta rakam Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bina kiralama sebebinden dolayı kaynaklanıyor. “ diyerek yanıtladı.

3)Son birkaç yıl içerisinde uygulanan “önceden hazırlanmış kira beyannamesi” uygulaması sonuçları nasıl? Bu açıdan bir sayı var mı? Sorusuna cevabı şu şekilde oldu.

“Bu sistem ile vatandaşın önüne elektronik olarak kira beyannamesi koyuldu. Aşağı yukarı 500 bin mükellef ilk kez kira beyannamesi verildi.
2015 yılında bu yaklaşık 27.2 milyar lira kira geliri beyan edildi. Bu miktar üzerinden 3.9 milyar lira gelir vergisi hesaplanıldı. Önceden hazırlanmış beyanname vatandaşa kolaylık sağladı. 1 milyon 300 binden fazla kişi bu sistemi kullandı. Ücret geliri elde edenler hazır beyanname kullanacak.”

4)Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışı. 255 bin 367 kişinin de başvurusu olan bir konu. Satışların Nisan’da başlayacağını açıklandı. Peki Nasıl olacak?

2B kanununu çıkarırken bunun için tarım arazilerinin satışını da koyduk. 100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz diyoruz. Satış olurken arazinin değeri üzerinden hesap yapılıyor. Peşin ödendiğinden yüzde 20 indirim yapılıyor. Hiç param yok dediğinde 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme fırsatı sunuldu.

5)Bu satışın getirisi var mı ?

Kırsal kesimdeki araziler olduğu için fazla bir gelir beklemiyoruz diyerek yanıtladı;

6)Satış ve irtifa hakkı tesisi yapılıyor. Ne kadar büyük bir arazi için işlem yapıldı ve şuana kadar ve ne kadar gelir sağlandı? Sorusunun cevabı ise şu şekilde dile getirildi ;

2015 yılında yaklaşık 3.1 milyar lira milli emlak arazilerinin satışından gelir kazanıldı. 2B arazilerinin satışının yaklaşık 4 milyar lira gelir toplanıldı. 2016 da ise bu rakam 3,7 milyar lira gelir bekleniyor.

7) Asgari ücret yılsonuna kadar 1300 TL olarak kalacak mı yoksa vergi dilimiyle düşüş olur mu?

“Net asgari ücret bu. Bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir çalışanın net asgari ücreti 1 Ocak 2016 itibariyle 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye ağırlığı 11.4 milyar lira olarak hesaplandı. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. “Diyerek yanıtladı.

8) Taşeron işçilerin kadroya alınması konusu netleşti mi? Buna göre kaç işçinin kadroya alınması söz konusu? Kadroya alım tam olarak hangi tarihte olacak ?

21 Mart tarihine kadar düzenleme yapılacağı açıkladı. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. İşçi ve memur konfederasyonlarıyla görüşme yapılacak. Kamuda yardımcı işte çalışanlar için de önemli gelişmeler yapılıyor. Rakam ile ifade edildi ancak kurumların genel değerlendirmelerine bağlı olarak sayı artar veya azalır. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na gönderme aşamasında.

9) Memur yasasının değişip değişmeyeceği konusu?

“Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu reform ülkenin geleceği için önemli bir reform. Herkes bugün sendikalar da sosyal taraflar da hizmet alanlar da böyle bir reform yapılmasına inanıyor kolay değil” diyerek düşüncelerini açıkladı.

10) Gelir vergisi reformu hangi alanlarda istisna olan durumlar kalkacak?

2013 yılında Plan Bütçe Komisyonu’na sunumu yapıldı. Bu tasarı yatırıma ihracata katkı vermeli kayıtlılığı teşvik etmeli amacıyla diyerek açıkladı
.
11)Vergi affı olacak mı konusunun cevabı ise şu şekilde?

“Gündemde yeni bir yapılandırma yok. Kayıt dışı ekonomiyle daha fazla mücadele edelim.” Diyerek düşüncesini dile getirdi.

Makro hedefler. Büyüme ve enflasyon hedefleri öngörüldüğü gibi devam ediyor mu?

2015 yılında inşallah yüzde 4 civarında bir büyümeyi sağlanması planlanıyor. Bu global veya küresel anlamda bu kadar sıkıntılı olduğu bir zaman içerisinde Türkiye ekonomisi 2015 yılında %4 büyüme sağladı. 2016 yılında içinse%4,5 büyümeyi hedefliyoruz.  Diyerek sorulara bu şekilde yanıt verildi.