Ekonomi

8.4 Milyar Liralık Borçta Yapılandırmaya Gidildi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, geçen yılın kredi kartları borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, geçen yılın ekim-aralık döneminde 562 bin kişinin 2.4 milyar lira kredi kartı borcunda yapılandırmaya gidildiğini ifade etti.

Hüseyin Aydın, bankalar tarafından yeniden yapılandırılan bireysel kredilerle alakalı olarak yapılan tüm düzenlemelerin ve imkanların getirdiği esnekliklerle beraber en üst düzeyde kullanılarak borçlarını ödemeye niyetli olan ve ek süreye ihtiyaç duyan müşterilere gerekli kolaylıkların sağalanacağını ifade etti.

Küresel ekonomik ve bölgesel siyasi gelişmelerle alakalı olarak üzerinde bırakan tüm etkisiyle ekonomik faaliyetlerde sık aralıklarla iniş ve çıkışlar yaşanabildiğini belirten Aydın, önlemlerin proaktif bir yaklaşımla beraber ele alınmasının sorunların çözümüne çok önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

VADE YAPILANDIRMASI YAPILIYORDU

Hüseyin Aydın, bankalar tarafından Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’teki yapılan değişikliklerin 27 Eylül 2016’da yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu ifadelerde bulundu:

“Yeni düzenlemeyle bireysel kredilerin yeniden yapılandırılması daha da kolaylaştı. Üyelerimizden toplanan istatistiklere göre, Ekim-Aralık 2016 döneminde 562 bin kişinin 2.4 milyar TL kredi kartı borcu yapılandırılmıştır. Aynı dönemde 456 bin kişinin ise 6.4 milyar TL tutarındaki tüketici kredisinin yapılandırıldığını görüyoruz. Yeniden yapılandırmalarda vade kredi kartlarında 23, tüketici kredilerinde ise 37 ay olarak gerçekleşti. Düzenlemeden önceki uygulamada kredi kartı açık kalmak kaydıyla kredi kartı borçlarında yapılandırma 12 ay ile sınırlıydı. Tüketici kredilerinde ise 24 ay vade ile yapılandırma  yapılıyordu.” ifadelerinde bulundu

SENETLER PROTESTO EDİLDİ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nden açıklanan son rakamlara göre 2016 yılında 1 milyon 17 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 12.3 milyar Türk Lirası (TL) oldu. Protesto edilen senet adedi 2015 yılına göre yüzde 1,7, senet tutarı ise yüzde 22 oranında arttı.

Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Antalya oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 27’sini İstanbul ilindekiler oluştururken, İstanbul’u yüzde 13 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 5 ile Antalya ve yüzde 4 ile Gaziantep izledi.

Kamupersoneli.net | ANKARA