Ekonomi

Ağbal: " Gelir Vergisi Kanunu'nda acaba ne tür değişiklikler yapabiliriz, onu da arkadaşlara çalıştırıyorum "

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Mevcut Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunu tasarı çalışmaları devam etmekle birlikte tek başına Gelir Vergisi Kanunu’nda acaba ne tür değişiklikler yapabiliriz, onu da arkadaşlara çalıştırıyorum.” dedi.

Gerek kurumsal yapıda, gerek meslek mensuplarının haklarında, gerek mükellef ve devletle olan ilişkilerinde mutlaka önemli değişikler yapılması gerekiyor.” diye konuştu. Bu konuları TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, yönetim kurulu üyeleri ve camiadaki kişilerle görüştüğünü aktaran Ağbal, şöyle devam etti:

“İnşallah yakın bir zamanda arkadaşlarımızla bir araya gelir, meslek yasasında yapılması gereken değişikliklerin üzerinde de gayretli bir çalışma içinde oluruz. Hep beraber istişare ederek, ortak bir noktada mesleği daha ileriye taşımak için ne değişiklikler yapılması gerekiyorsa onları da yaparız. Sayın Başkanımızın ifade ettiği husus aslında bir adalet çağrısıdır. Bir konuda eğer belli bir noktada bir karara bağlanmışsa bu bütün kurumlar için, bütün meslek örgütleri için aynı olmalıdır.

Diğer meslek örgütleri için süreye bağlı olmaksızın seçimin önünün açılmış olması, TÜRMOB bakımından bu kısıtın olması gerçekten adil değil. Bunu adaletli bulmuyorum. İnşallah biz de bu konuda üzerimize düşen gerekli çalışmaları yaparız.” – “Maliye Bakanlığı çalışılması kolay bir bakanlık değil” Maliye Bakanı Ağbal, meslek örgütleri içinde çoğulculuğa imkan sağlanması gerektiğini vurgulayarak, farklı meslek mensuplarının farklı çatılar altında ortak amaç güderek aynı mesleğe hizmet verebileceklerine işaret etti.

Bu konuda yapılması gereken çok iş bulunduğunu bildiren Ağbal, “Ben Maliye Bakanı olarak Gelir Vergisi Kanununun mevcut halinden memnun değilim, Vergi Usul Kanununun mevcut halinden memnun değilim. 1950-1960’larda, o dönemin ekonomik koşullarına uygun olarak hazırlanan ve o dönemde geçerli olan bu yasaların artık 2016, 2023 Türkiyesi’nde devam etmesi mümkün değil.” diye konuştu. Söz konusu yasaları hazırlayanları rahmetle anan Ağbal, bunların o dönemler için çok doğru düzenlemeler olduğunu ifade etti. Sonraki yıllarda sadece o gününün ihtiyaçlarını karşılayan düzenlemeler nedeniyle yasaların karışık hale geldiğini anlatan Ağbal, “Artık bu yasalar sürdürülebilir değil. Onun için Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanununu değiştirmek istiyoruz.” dedi.

Bu kanun tasarılarına son halinin verileceğini dile getiren Ağbal, Türkiye ekonomisinin önünü açacak, global rekabete hazırlayacak, kayıtlılığı teşvik edecek ve kayıt dışılığı caydıracak reform niteliğinde bir tasarının henüz yakalanamadığını söyledi. Ağbal, “Bazen çalışmanın biraz yavaş gittiğine ilişkin eleştiriler duyuyorum. Haklı, doğru eleştiriler, ama bu tür kanunlar 30-40 yılda bir yapılıyor. Öyle 5-10 yılda bir vergi kanunlarını değiştiremezsiniz. Aslında vergi kanunlarını değiştirmek de tehlikelidir.

Çünkü yılların birikimi, alışkanlıkları vardır.” değerlendirmesinde bulundu. – “OVP’de bu konuya açıklık getireceğiz” Bakan Ağbal, meslek mensuplarından daha radikal öneriler beklediğini, doğruyu tek başına bulma iddiasında olmadıklarını belirterek, “Umut ediyorum ki 2017 yılında, inşallah Orta Vadeli Program’da da bu konuya açıklık getireceğiz, kapsamlı Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu yaparız.” diye konuştu. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunlarının birleştirilmesi konusunda endişelerin bulunduğunu anlatan Ağbal, şunları kaydetti: “Zaman zaman ben de acaba diyorum, ‘Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisini kendi mevcut düzenlemesinde bıraksak da aslında sadece Gelir Vergisi Kanunu mu tek başına reforma tabi tutsak?’

Meslek mensuplarının bazı eleştirilerine ben de hak veriyorum. Arkadaşlarla da konuştum, mevcut Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunu tasarı çalışmaları devam etmekle birlikte tek başına Gelir Vergisi Kanunu’nda acaba ne tür değişiklikler yapabiliriz, onu da arkadaşlara çalıştırıyorum.” TBMM’nin açılışının ardından yasa çalışmalarının başlayacağını ifade eden Bakan Ağbal, beyannamelerin, bildirimlerin basitleştirilmesi, bundan kaynaklanan iş yüklerinin azaltılması için gerekenleri yapacağını bildirdi. Karmaşık, uyum maliyeti yüksek vergi sisteminin kayıt dışılığı özendirdiğini vurgulayan Ağbal, modern vergi sistemlerinin de kayıtlılığı özendirdiğini söyledi. Ağbal, “Bizde ise bir defa kayıtlı olmaya görün artık kurtuluşunuz yok, dört bir taraftan etrafınızı sarıyorlar adeta.

Kayıt dışı kaldınız kimse size bir şey sormuyor. İnşallah bunları hep beraber değiştireceğiz.” Naci Ağbal, Varlık Barışı düzenlemesine değinirken de düzenleme kapsamında vergi alınmadığına, işletmeye kaydedilen varlıklara ilişkin tasarruf özgürlüğü tanındığına işaret etti. Nail Sanlı ile Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı dönemlerinde çalıştığını anlatan Ağbal, Sanlı’yı vatan, millet ve meslek mensuplarına yönelik anlayışından dolayı kutladı. Ağbal, “Sayın Başkanım benim nezdimde çok kalıcı, hoş sedalar bıraktı.” dedi. – “Ekonomimize yönelik oynamak istedikleri oyunların farkındayız” TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı da konuşmasında, 15 Temmuz’daki darbe girişimine değindi. Darbe girişimine karşı halkın büyük bir direniş gösterdiğini anımsatan Sanlı, “Hiçbir sorunun çözümü asla şiddet olamaz. Demokrasimiz vazgeçilmezimizdir. Dünyaya, bölgeye ve ülkemize barışın gelmesini, terör saldırılarının son bulmasını, akan kanın durmasını istiyoruz. Evlatlarımız artık şehit olmasın istiyoruz.

Umarım barış ve huzur bölgemizde, ülkemizde ve dünyamızda hakim ve daim olur.” dedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye ekonomisine yönelik kararını da değerlendiren Sanlı, “Uluslararası güçlerin ülke ekonomimize yönelik oynamak istedikleri oyunların farkındayız. Kredi derecelendirme kuruluşlarının art niyetli yaklaşımları umarım sonuçsuz kalacaktır.” diye konuştu. Sanlı, Türkiye’nin reformlara devam ederek, mali disiplinden taviz vermeden ekonomik büyümesini sürdüreceğini, TÜRMOB’un da bu kapsamda elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi. Nail Sanlı, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle meslek yasalarının değiştiğini belirterek, “Umudumuz ve beklentimiz diğer antidemokratik hükümlerle birlikte meslek yasamızın değiştirilmesidir.” dedi.

TÜRMOB’un 22. Olağan Genel Kurulunun 15-16 Ekim’de yapılacağını kaydeden Sanlı, “TÜRMOB Genel Başkanlığı 58 yaşıma kadar sahip olduğum, iz bırakacak, çocuklarıma bile miras bırakacağım en onurlu görevdir. Hakkınızı helal edin.” dedi. Sanlı’nın bu sözleri salonda uzun süre alkışlandı. Etkinliğe, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve çok sayıda davetli katıldı.

Kamupersoneli.net | AA