Ekonomi

Asgari Geçim İndiriminde Azalma Var

Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Kaya 657’ye Tabii Kurumlarda Çalışanların Asgari Geçim İndirimini Tam Alamadığını Dile Getirdi.

Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Kaya, 657’ye tabii kurumlarda düşük maaş alan memurların gelir vergisi matrahı düşük olması sebebiyle Asgari Geçim İndirimini (AGİ) tam alamadığını açıkladı. Hükümete seslenen Kaya, “ Üç çocuk isteyenler, düşük maaş alan memurun AGİ’sini tam ödemelidir.” diyerek düşüncelerini açıkladı.

2016 yılında yapılan zam  Ocak ayının  15’inde kamu çalışanlarının hesaplarına geçti, fakat 657’ye tabii kurumlarda çalışan memur statüsündeki kamu gör evlileri, maaşlarının düşük olması ve gelir vergisi kesintilerinin de düşük olması nedeniyle, asgari geçim indirimini tam olarak alamamaktadır.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Enerji Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Kaya,657’ye tabii kurumlarımızda düşük maaş alan memurların gelir vergisinin de düşük olması nedeniyle AGİ’sini tam alamamaktadır. Konuyu da Maliye Bakanlığı yetkililerine ilettik. Hükümetin bu konuya çözüm üretmesi gerekiyor. Her fırsatta üç çocuk politikasına değinen hükümet yetkilileri, ilk torba yasa da bu sorunu çözüme kavuşturmalıdır” dedi.

“GELİR VERGİSİNDEN DOLAYI AİLE GEÇİM İNDİRİMİNDE 31 TL DÜŞÜŞ VAR”

Gelir vergisi indiriminde kaynaklanan düşüşün 31 TL olduğunu ifade eden Gürkan Kaya düşüncelerini şu şekilde ifade etti:

“657’ye tabii bir kurumda 2016 yılına göre eşi çalışmayan 4 çocuklu bir memurdan, ortalama 1.185 TL üzerinden gelir vergisi kesiliyor. 2016 yılına göre 209 TL Asgari Geçim İndirimi alması gerekirken,177,80 TL AGİ yardımı almaktadır. Yani, burada 31 TLgibi bir kayıp yaşanmaktadır.” Diyerek düşüncelerini açıkladı.