Ekonomi

Asgari Ücretli Çalışanları Yakından İlgilendiren Kanun Teklifi Meclis Komisyonunda

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in asgari ücretli çalışanları yakından ilgilendiren İş Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM’de ….  

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eren Erdem asgari ücretten hiç bir şekilde vergi, resim veya harç alınmaması gerektiğini vurguladı, ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinin gerekçesi olarak şu sözleri sundu ;

EKONOMİK GİDİŞAT ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞIN İŞLEVİNİ KAYBETTİRDİ

Asgari ücret tarifesinde bu yıl ocak ayı itibariyle ücret arttırımına gidilmesine rağmen, ekonominin gidişatı nedeniyle hayat pahalılığın artması ve başta temel ihtiyaçlar olmak üzere birçok ürün ve hizmette vergi artışı yapılması, asgari ücretteki artışı işlevsiz kılmış, üstüne bir de çalışana daha ağır bir ekonomik yüke neden olmuştur. Elektrikten suya, yiyecekten giyeceğe , konut kiralarındaki artış nedeniyle asgari geçim ücreti özelliğini yitiren asgari tarifeden bu anlamda bir de ciddi oranda gelir vergisi alınması, gelir dengesinde açık adaletsizliğe neden olmaktadır.

SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRI

TÜİK ve OECD verilerine göre halkın neredeyse yarısının yoksulluk sınırtı altında yaşayan ve işsizliğin %10,2 civarında seyrettiği bir ülkede, bir şekilde asgari ücrete iş bulmuş kişilerden gelir vergisi alınması , sosyal devlet ilkesinin hayata geçmesinin önünde büyük bir engeldir. Hükümetin asgari ücrette yaptığı bu iyileştirmenin, dolaylı vergi yükünün fazlalığı, asgari geçim indirimi gibi kesintiler ve hayat pahalılığı göz önüne alındığında tamamen göstermelik olduğu anlaşılmaktadır.

DEVLETİN VERGİ, RESİM VE HARÇTAN VAZGEÇMESİ

Ekonomideki son gelişmeler, turizmin bitme noktasına gelmesi, kredi kuruluşlarının not düşürme girişimleri, faşist darbe girişimi sonrası OHAL nedeniyle durma noktasina gelen yatırımların ekonomiyi ciddi derecede olumsuz etkilemesi ve bu külfetin yurttaşa doğrudan yansıdığı dikkate alınırsa , asgari ücretliden alınan verginin miktarının çalışan için ne kadar önem arz ettiği daha iyi anlaşılacaktır. Sağlık, eğitim gibi sosyal hakların da ilgili vergilerin ödenmesine rağmen ücretli olduğu gerçeği de göz önüne alındığında, yoksulluk sınırının halk nezdinde iyice yaygınlaştığı ve yaygınlaşacağı da bir gerçektir. Devletin ivedilikle elektrik, su doğalgaz gibi temel barınma ihtiyaçlarından alınan vergileri indirmesi, eğitim, sağlık, ulaşım gibi vazgeçilmez ihtiyaçları ücretsiz hale getirmesi ve dolaylı vergi yükünün azaltılması için adım atması gerekmekte ve bir yandan da asgari ücretten alınan her türlü vergi, resim ve harçtan vazgeçmesi gerekmektedir. 

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. Şu anki asgari ücretin bile CHP nin sayesinde olduğunu unutan bu millletin ve dar gelirli için kimin çalıştığını görsün bu millet bir zahmet…

  2. 1300 maaş alıyorum 800 kiraya gidiyor çocuk okutuyorum gerisini siz düşünün

  3. Kamudaki Orman geçici işçileri 6ay boş kaldık bizlerin sesini duyan olurmu.durumuz ailecek içler açısı birileri duyan olurmu devlet büyüklerimiz birileri duysun artık rica ediyoruz. Mağdur uz.saygilarimla.