Ekonomi

Bakan Müezzinoğlu: Kıdem Tazminatına Son Şekil EKK'da Verilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenleri gazetecilere yaptığı açıklamalarla açıkladı. Kıdem tazminatı konusunda üzerinde çalışılan modeller üzerinde bilgiler aktaran Bakan Müezzinoğlu yeni sisteme geçilmesinin ardından, mevcut çalışanlara alternatifler sunulabileceğini belirtti. 

”EKK’DA DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatının nihai durumu hakkında şu açıklamayı yaptı. ”Muhtemelen önümüzdeki hafta hükümet düzeyinde Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda teknik çalışmaları bakanlar düzeyinde değerlendireceğiz. Paydaşlarla hangi boyutta hangi parametreleri paylaşarak ortak bir yol haritası izleyeceğiz. Önümüzdeki hafta sonu netleştirmiş olacağız.”

BU SUREÇTE HUKÜMET HAKEMLİK GÖREVİNDE BENZETMESİ

 Bakan Müezzinoğlu bir tarafın işçi diğer tarafın işveren olduğunu vurgulayarak hukümetin bu sureçte hakemlik görevi üstlendiğini aktararak şu değerlendirme de bulundu. ”Bir tarafta çalışan, bir tarafta işveren bütün bu anlamda da güçlü bir hakemlik görevi üstlenen hükümet. Kıdem tazminatı kimin hakkı Kıdem tazminatı çalışanın hakkı. Şu anda kıdem tazminatından bizim çalışanımız hangi oranda yararlanıyor Yüzde 20. En azami yüzde 25 oranında. Yüzde 75-80’lik çalışanın alın terini 45 yıldır kaybettiği bir yapı var. İşçinin çalışanın emeğinin hakkı çalıştıranın yani işverenin kasasında birikiyor. Peki 10, 20 yıl sonra işveren bunu ödeyebiliyor mu Davalar bu anlamda ciddi düzeyde. Yüzde 80 mağdur, hakkedenlerin de neredeyse yarısı mahkemelerde davalık.”

YENİ SİSTEM HAKKINDA

Oluşturulması planlanan yeni sisteme ilişkin de açıklamalar yapan Bakan Müezzinoğlu ”Çalışanın alın terini koruyan bir sistem olmalı. Çalışan bilmeli ben 2 yıl oldu filan yerde çalışıyorum, benim buradaki birikimim ne kadar oldu, kuruşu kuruşuna bilmeli. Bunları bileceği şeffaf bir yapı. Hükümet desteği nerede nasıl olacak, olacak mı Çalışanın 1 yıl olunca ne kazanıyor, 10 yıl bekleyince ne kazanıyor bunun tablolarını işverenle çalışanla , sendikalarla kamuoyuyla paylaşacağımız süreci önümüzdeki 10 gün içinde netleştirmiş oluruz. Yeni düzenlemede 6 ay çalıştıysa ilk andan itibaren 3 günse 3 günlük, 1 aylık sigorta primini biz nasıl alıyorsak onun adına veya yatırmadığında nasıl cezası varsa bir ay çalışmış onun adına bir miktar yatmış olacak. Sosyal Güvenlik primlerini veya vergileriyle ilgili maliye vergilerini nasıl takip ediyorsak primlerini ödemedikleri zaman nasıl cezası varsa iş veren yatırmış yatırmamış çalışan adına bunun sorumluluğunu hükümet üsteleniyor. Mevcut çalışanlar için tercih hakkını vermeyi düşünüyoruz, çalışan diyor ki ben memnunun ben burada kalmaya devam edeceğim. yeni girecekler otomatik olarak zorunlu olarak bu sisteme girecekler. Eski sistemde olan işverenle anlaşarak hakkını alarak veya fona devrederek sıfırdan başlayabilir. Yüzde 80’in kaybettiğinin masada reel olarak var olduğu bir yapıyı biz ne güzel, çokta şikayet yok, böyle mi sürdürelim Yoksa yeni bir yapı kurarken eskiden var olduğunu zannettiğimiz yüzde 80’in de görmediği çok ideal dediğimiz koşullar değil de bunun yüzde 90’ı burada var ciddi bir güvence var.” ifadelerinde bulundu. 

Kamupersoneli.net – ANKARA