Ekonomi

Başbakan Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulunda Alınan Kararları Açıkladı

 EKK geçtiğimiz hafta toplandı ve çeşitli kararlar alındı.Alınan kararları Başbakan Binali Yıldırım açıklıyor.

İşte Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları;


Reformların devam edilmesi ve hızlandırılması. Kamuda tasarruf yapılmaya devam edilmesi gibi karar almıştık. Bu kararların teknik çalışmalarına müteakip, bu kararların hemen devreye girecek olanlarını paylaşıyoruz. Reel sektörün sıkıntılarını biliyoruz. İhracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede alınan tedbirlere ilave olarak bir tedbir daha aldık. 

250 Milyar TL Kredi Hacmi Oluşturulacak 


Firmaların nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak ve işlerini genişletmek ve istihdamı arttırmak için hazine kefaleti olmak suretiyle 250 milyar TL kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Kobiler büyük işletmeler ve ihracat işiyle uğraşanlar nakit sıkıntılarını giderecek yeni bir kaynak oluşturuyoruz. 

Bundan ağırlıklı olarak Kobiler yararlanacak ayrıca ihracat ve ticaretle uğraşanlar yararlanacak. Teminat ticarette yüzde 85, Kobiler yüzde 90 ihracat ise yüzde 100 olacak. Bu kaynağın karşılığı yeni borçlanma olmayacak. Bu sadece 2017 bütçesinde ve gelirlerde gelen paralarla karşılanacak. Birinci tedbir budur. Hayırlı uğurlu olsun. 

 

KDV İadesi Yapılacak 

İkinci ve devam eden konu 2017’de özel sektör yatırımlarını arttırmak amacı ile yatırım teşvik projelerine artı destek vermektir. Yatırım teşvikte ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak.  Teşvikin tamamı diğer kazançlara uygulanacak. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi yapılacak. KDV iadelerindeki gecikme şikayetleri var bunları da hızlandırmamız lazım. İstihdamı korumak ve arttırmak içinde biz bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinin esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak Şubat Mart 3 aylık primlerini 2017’nin Ekim Kasım Aralık aylarına öteliyoruz. Faiz ödemesi olmayacak. 9 ay faizsiz erteleme. Bunun içinde hazine borçlanma öngörmedi. İşsizlikte bir kıpırdama var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın istihdamını arttırmak için özel sektör firmaların maliyetini düşürmek için planlarımız var.

2017’de 500 Bin Kişiye İş İmkanı 


Bunlar girişimcilik eğitim programları iş başı eğitimleri güçlendiriyoruz. 500 Bin vatandaş İŞKUR aktif iş programlarından yararlanacak. Ancak sadece özel sektör için. 500 Bin vatandaşa 2017 yılı için iş temin edilecek. Artı istihdam programı öncelikli olarak Katma Değeri yüksek teknoloji sektörlerinde olacak. BDDK bankaların bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki, ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti ve yayınladı. Kredi yapılanmasına imkan verilecek. Kobilerin maliyetlerinin düşmesi bekleniyor. 

1 Yıl Geri Ödemesiz 50 Bin TL Kredi İmkanı 

Üçüncü konu ihracatı daha çok ilgilendiriyor. İhracatın arttırılmasına yönelik tedbirler aldık. Yurt dışı hizmetleri için kredilerden faiz alınmayacak. Ayrıca Kobilere 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl geri ödemeli sıfır faiz ile 50 bin TL kredi verilecek. 

Reel sektörü desteklemek için aldığımız tedbirlerin tamamı için bütçemizde aldığımız tasarrufları kullanacağız. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin. İş adamları bu konuda çok rahat olabilirler. Bu sadece tedbir olarak kalmayacak takip edeceğiz. Devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün özeti reformlarımızdır. Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var adalet ve güven. 

Son olarak iki husus daha var. Kamu bankaları artık aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. 

Kamuya 100 Bin Bilişim Personeli Alınacak Mı ? 

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan Binali Yıldırım, kamuya personel alımında kısıtlamaya gideceğiz. Kamuya yeni personel alımı yapmayacağız. Acil ihtiyaçlar için belirlediğimiz alınacak personel sayısı 5 bin. Bunu dışında personel alımı gerçekleştirmeyeceğiz. 

Kamupersoneli.net – ANKARA