Ekonomi

BoE Başkanı: " Brexit Sonrası Parasal ve Finansal İstikrar Sağlanacak.."

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı almasının ardından bankanın parasal ve finansal istikrarın sağlanması için gerekli araçlara sahip olduğunu söyledi.

BoE Başkanı Carney, İngiliz parlamentosunda oluşturulan komitenin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İngiltere Merkez Bankası’nın AB referandumu öncesinde taraf olduğu yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını belirten Carney, olası risklerin belirlenmesinin ve gerekli hazırlıkların yapılmasının bankanın sorumluluk alanında olduğunu belirti.

AB referandumu öncesinde İngiltere’nin çıkarları doğrultunda İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ile özel görüşmeler yapmasının doğal karşılanması gerektiğini belirten Carney, “Değerlendirme vermek bizim sorumluluğumuz. Bu değerlendirmeleri yapmakla yükümlüyüz. Eğer herhangi bir şeyi büyük bir risk olarak görüyorsak, bunu parlamentoya net bir şekilde ifade etmek yükümlülüğümüz.” dedi.

“Bankaların sermaye pozisyonu iyi”

İngiltere’de bankaların iyi bir şekilde sermayelendirilmiş olduğunu vurgulan Carney, “Bankalar sermaye tamponu azaltılması olmadan bile yeterli bilanço kapasitesine sahip. Hane halkı ve işletmeler için krediler mevcut. Finansal ve mali istikrarı sağlamak için gerekli araçlarımız var.” ifadelerini kullandı.

Carney önümüzdeki dönemde oynaklıkların devam edebileceğine işaret ederek, “İngiltere’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın azalması olası. Bankalar Brexit’in ardından sterlindeki değer kaybından kaynaklı büyük değişimi omuzlayabildi.” dedi.

Kamupersoneli.net  | AA