Ekonomi

Çalışanlar Artık Dörtlü Güvence Altında

Yaklaşık 20 milyon çalışanı güvence altına alan ve haklarını savunan dörtlü güvence.

Kötü niyetle kullanıldığı durumlar olsa da yaklaşık 20 milyon çalışanı güvence altına alan bazı haklar vardır.

NEDİR BU DÖRTLÜ GÜVENCE?

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

HER YIL İÇİN 30 GÜN TAZMİNAT ÖDENİYOR : Haklı bir sebep ya da kendi kusuru nedeniyle işte çıkarılanlara ödenen tazminattır Bu ödemeden damga vergisi dışında kesinti yapılamıyor. Her yıl baz alınara 30 günlük brüt bir maaş kazanımıdır.

İHBAR TAZMİNATI NEDİR?

İHBAR SÜRESİ : İşten çıkartılan ya da kendisi ayrılan işçi için konulan bir süreyi ifade ediyor. İşveren sizi işten çıkartmışsa belli bir süre iş arama izni vermek zorunda. Bunu vermiyorsa parasını ödüyor. Her yıl baz alınara 2 Ay, yani 8 haftalık brüt bir maaş kazanımıdır.

İŞE GERİ DÖNÜŞ GÜVENCESİ NEDİR?

GERİ DÖNÜŞE 8 BRÜT ÜCRET: İşçiyi güvence altında tutan en önemli haklardan birisi de işe geri dönüş güvencesidir. Bu işyerinde en az 6 ay çalışmış ve orada en az 30 işçi varsa çıkartılan kişi işine iade davası açabiliyor. Her yıl baz alınara 4 ile 8 ay arası bir ücret kazanımıdır.

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR VE HANGİ DURUMLARDA ALINIR?

İŞSİZE 10 AY MAAŞ: Brüt ücretin yüzde 40ının oluşturduğu maaştır. İşsiz kalanlar ihbar, kıdem, geri dönüş parası dışında işsizlik ücreti de alabiliyor. Son 3 yılda 600 gün ve son 4 ayda sigorta primleri yatan kişiler çalışma sürelerine göre işsizlik maaşı alıyor. 10 aya kadar aylık 1.317 liraya kadar brüt bir maaş kazanımıdır.