Ekonomi

Dr. Numan Emre Ergin'den AYM'nin Emekli İkramiyesi Konusunda Önemli Açıklamalar

ANAYASA Mahkemesi (AYM)’nin ‘Emekli ikramiyesinin geç ödenmesinde faiz, emeklilik hakkının doğduğu tarih itibariyle hesaplanmalıdır’ kararını değerlendiren Mazars Denge İstanbul Vergi Ortağı Dr. Numan Emre Ergin, “Karar emsal niteliğindedir” dedi.

Dr. Ergin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesinin 25 Ağustos 2017 tarihli ve 2014/7621 başvuru numaralı kararı ile sadece emeklileri değil birçok kesimi ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar yayımladı. Söz konusu kararı iyi analiz etmek gerekir. Öncelikle karara konu olayda başvuru sahibi, 1968-1982 yılları arasında Emekli Sandığı’na tabi memur iken görevden ayrılmış ve 1986-1988 yılları arasında SSK’ya tabi olarak çalışmaya başlamış ve 1988 yılında emekli olarak kendisine emekli aylığı bağlanmış. Başvuru sahibi Emekli Sandığına tabi olduğu döneme ilişkin emekli ikramiyesi ödenmesine yönelik talebi reddedilince konuyu mahkemeye taşımış ve ödeme tarihi itibariyle yürürlükte olan katsayılar üzerinden emeklilik ikramiyesinin hesaplanmasını istemiştir. Mahkeme ise ikramiyenin emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte olan katsayıları dikkate alınarak başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle SGK tarafından ödenmesine karar vermiştir. SGK ise idareye başvuru tarihini esas alarak yasal faizi hesaplamış ve ödemiş. Konunun Anayasa Mahkemesi önüne gelmesinin nedeni ise idarenin yaptığı faiz hesaplamasının mülkiyet hakkını ihlal edip etmemesidir.

Öncelikle emekli aylıklarının ve ikramiyelerinin hesaplanması konusu oldukça karmaşık bir konudur. Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplandı. 2829 sayılı Kanun sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin birleştirilmesi konusunda düzenlemeler içermektedir. Söz konusu Kanunun emekli ikramiyesine ilişkin hükmü 2009 yılında AYM tarafından iptal edilmiş ve daha sonra yeni düzenleme yapılmıştı. 5434 sayılı Kanunda da konuya ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

2 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararı, emekli ikramiyesinin ödeme tarihindeki katsayılar üzerinden hesaplanmasını öngören bir yasal düzenleme olmadığı yönündeki mahkeme kararlarını tasdik ettikten sonra, SGK’nın faiz hesaplamasını emekli olunan tarihten değil de başvuru tarihinden itibaren başlatmasını alacağı enflasyon karşısında eriyen başvuru alacaklısının mülkiyet hakkını ihlal ettiği yönünde karar vererek SGK’yı maddi tazminata hükmetmiştir.

Bu kararın iki sonucu bulunmaktadır. Birincisi, özel olarak emekli ikramiyelerinin emekli olunan tarihteki katsayılar dikkate alınarak hesaplanması ve sonradan yapılan bir başvuru olması halinde faizin başvuru tarihi değil de ödemenin hak kazanıldığı tarih dikkate alınarak hesaplanmasıdır. İkincisi genel olarak bir tazminat veya faiz talebinde, hesaplamanın başvuru tarihi değil olayın vuku bulduğu tarih dikkate alınarak yapılmasıdır. Başvuru tarihinin esas alınması mülkiyet hakkının ihlalidir.” dedi.

Kamupersoneli.net – DHA