Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türk Tarımı Yeni Gelişmeler Yaşayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle beraber Türk ekonomisi adına dönüm noktası olduğunu ifade etti. Zeybekci “Türkiye olarak biz de tarımı Gümrük Birliği’ne dahil ettiğimiz zaman bir dönüşüm yaşayacağız. Hiç kimse endişe etmesin hazırlıklarımızı da bu yönde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR İLERLİYOR

Bakan Zeybekci, yaptığı açıklamalarda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydettiği açıklamada;

“Yapılan bir çok görüşmenin ardından en son 2016 yılının sonunda AB’nin Bakanlar Kurulu diyeceğimiz kurulun yetki istemesi oldu, o da oy birliğiyle geçti. Bu son derece olumlu ve pozitif bir gelişmeydi.” cümlesini kullandı.

TARIMDA DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, güncelleme ile Türk tarımının kazançlı çıkacağını ve tarımda gelişmelerin yaşanacağına vurgu yaparak; “AB ile Türkiye’nin tarım politikaları arasında büyük farklar var. Biz tarımı, çiftçiyi, tarımsal ürünleri sağlarken gümrük duvarları ile koruma politikaları güdüyoruz. Çiftçinin alması gereken o fiyatı, gümrük duvarlarıyla koruyarak tüketiciye ödettiriyoruz. Yani 20-25 liraya tüketeceği eti 40-50 liraya tükettirerek parasını tüketiciye ödetiyoruz. Buğday dünyada 200 lirayken, biz buğdaya burada 400 lira fiyat vererek yine farkı tüketiciye ödetiyoruz. Bu yanlış değil doğru ama farklı bir doğruyu AB yapıyor. Piyasalarını açıyor, vatandaş ucuz tüketiyor. Diğer taraftan da et, süt yumurta, tarım ürünleri üretene belirlemiş olduğu politikalarla bütçeden direk destek veriyor. Türkiye olarak biz de tarımı Gümrük Birliği’ne dahil ettiğimiz zaman böyle bir dönüşüm yaşayacağız. Bununla ilgili her aşamada hükümetimize, başbakanımıza ve cumhurbaşkanımıza bilgi arz ediyoruz. Onların da bu konudaki yetkilerini alıyoruz. Hiç kimse endişe etmesin hazırlıklarımızı da bu yönde yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

30-40 MİLYAR LİRALIK ETKİ OLUŞTU

AB ve Türkiye’nin bu konuda bağımsız kuruluşlara etki edeceği değerlendirmelerin analizleri detaylı olarak yaptırdıklarını belirti.

Bakan Zeybekci, elde etdilen sonuçlarla 4 farklı senaryonun ortaya çıktığını ifade ettiği açıklamasında; “Gümrük Birliği’nin sanayide, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesi söz konusu. Bu tabii tedricen, belirli bir plan çerçevesinde olacak. Bu bizim en başarılı olacağımız senaryo olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

Kamupersoneli.net | ANKARA