Ekonomi

Emekli Olamayanlara Müjdeli Haber Geldi ! Paralarını Geri Alabilirler

İş hayatında belirli bir süre sonra herkes emekli olmak ister. Emeklilik için ilk şart yaşını doldurmuş olmak olarak bilinse de, yaşını doldurduğu halde emekli olamayanlar da var. 

Pirim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini yerine getiremeyen vatandaşlar, emeklilik yaşını doldursa da emekli olamıyorlar. 

Emeklilik yaşını doldurduğu halde pirim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduramayanlar, o güne kadar ödedikleri sigorta pirimlerini geri alabilirler. Sigorta pirim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranlar, emeklilik yaşı dolmadığı sürece emekli aylığı alamazlar.

Emeklilik yaşı dolmasına rağmen diğer nedenlerden ötürü emekli olamayan kişiler, ödedikleri pirimleri geri alabilir, buna ‘ yaşlılık toptan ödemesi ‘ adı verilir. SGK’ya başvuruda bulunan vatandaşa, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası pirimleri geri ödenir.

SGK’dan geri ödeme alan biri tekrar çalışmaya başlarsa, aldığı parayı geri ödeyerek emekli olabilir.

Yaşlılık toptan ödemesini alacak kişilerin, çok iyi düşünmeleri gerekmektedir. Çalışmaya tekrar döndükleri takdirde SGK’dan aldıkları pirim ödemelerini geri ödemek bir hayli masraflı olabilir.

Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. Eski Ssk çalışanlarına niye borçlanma yapılarak emekli olmaları sağlanıyor? Bağkurlu olanlara boşluk kapatma var ama Ssk lıya yok niye?