Ekonomi

Emeklilere Promosyon Ödemesi 1 Ay İçinde Hallolacak

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere banka promosyonu verilecek olmasıyla ilgili, “Sayın Başbakanımıza tabloyu sundum. Kanaatim odur ki önümüzdeki bir ay içinde Sayın Başbakanımız ile bu konuyu nihayetlendirecek bir süreci tamamlamış olacağız.” dedi.


Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde, milletvekillerinin sorularına ve yöneltilen eleştirilere cevap verdi.

CHP İstabul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun kamuda çalışan taşeron işçilerin toplam sayısının ne olduğu yönündeki sorusu üzerine Müezzinoğlu, “Bakanlar Kuruluna gelen rakam 720 bin kişi. Bunun yaklaşık 340 bini yerel yönetimlerde.” bilgisini verdi.

İş sağlığı ve güvenliğinin olmazsa olmaz konu başlıkları olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Bu konuda sadece yasal düzenlemelerle mesafe almamız mümkün değil. Topyekün bir mücadeleyi yürüterek, iş sağlığı ve güvenliği alanında kültürel bir dönüşümü yapmamız lazım.” diye konuştu.

– “Başbakanımızın müdahalesine bıraktık”

Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden faciasının yaşandığı bölgeye gitmemesi nedeniyle komisyon üyelerinin eleştirilerine de yanıt veren Müezzinoğlu, olayın hemen ardından Bakanlık yetkilileri görevlendirdiğini ve bugün de bölgeye gideceğini söyledi.

Müezzinoğlu, kamu personel reformu konusunda kısa vadede hızlı sonuç alınmasının zor gibi göründüğünü dile getirerek, taşeron işçilerin durumuyla ilgili ise yöntemin ve kesin kararın yıl sonunda tamamlanacağını açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın emeklilere banka promosyonu verilmesi yönündeki çalışmanın ne aşamada olduğunu sorması üzerine Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

“Promosyonda reel olarak yakaladığımız rakamlar, benim bakan olarak emeklilere ‘bankalarla şu promosyon anlaşmasını yaptık’ diyebileceğimiz rakamlar değil. Sayın Başbakanımıza tabloyu sundum. Kamu bankaları ve Bankalar Birliği ile görüşerek daha uygun ve emeklilerimize en azından bir katkı sağlayacak bir süreci inşallah Sayın Başbakanımız şekillendirecek. Rakamlar düşük kalınca Sayın Başbakanımızın birazcık daha müdahalesine bıraktık. Kanaatim odur ki önümüzdeki bir ay içinde Sayın Başbakanımız ile bu konuyu nihayetlendirecek bir süreci tamamlamış olacağız.”

Nitelikli eleman konusuna değinerek, meslek liseleriyle ilgili sıkıntının son 20-30 yılın temel sorunu olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, algı yönetiminde sorunların yaşandığına dikkati çekti.

Müezzinoğlu, meslek liselerinin önemine işaret ederek, “Yanılmıyorsam bu hafta gelecek Milli Eğitimle ilgili yasa tasarısı. Burada özellikle çıraklık, çıraklık eğitiminden yeni ve daha dinamik süreçlere pencere aralayacağını, önümüzdeki döneme daha güçlü katkılar sağlayacağını ümit ediyorum.” dedi.

– “Süreçleri iyi yönetmemiz lazım”

İşsizlik fonuyla ilgili bir soru üzerine Müezzinoğlu, hak ve hukuku koruyan bir düzenlemenin ilerleyen dönemde önerilerle şekillendirilebileceğini söyledi.

Mehmet Müezzinoğlu, “Ama GAP’a olan transfer, tekrar iadesi yapılacak bir transfer, o nedenle GAP kısmı, bu fonun iadesini alacağı kendine ait bir fon.” açıklamasında bulundu.

Vergi diliminden dolayı asgari ücreti bin 300 liranın altında kalanlara verilen desteğin 2017 yılında da devam edeceğini bildiren Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada işverenin dinamiklerinin aksamaması için de yine maliyenin desteklemesi önümüzdeki yıl da devam edecek. Burada bir taraftan istihdamın dinamiklerini teşvik ederken, istihdamın hak ve hukukunu da daha iyi noktaya taşırken, dünyanın ve ülkemizin yaşadığı süreçleri görmezlikten gelirsek, ülkemizi bir krize çok hızlı sürüklemiş oluruz. Son bir buçuk yıla baktığımızda terörle olağanüstü bir mücadele, Rusya ile yaklaşık yedi sekiz ay yaşanan olağanüstü bir kriz süreci, yine 15 Temmuz’da darbe girişimi… Bütün bunlar ülkemizi zor bir sürece soktu. Krize sürüklemeden, istihdam alanlarını daraltmadan, istihdamın hak ve hukukunu koruyan ama bir taraftan da yeni istihdam alanlarını oluşturacak süreçleri iktidar olarak iyi yönetmemiz lazım. Dolayısıyla ‘asgari ücretin bugün geldiği noktadan memnun musunuz’ diye bir soru sorarsanız, değilim. ‘Bunu, şuraya çıkartabilir misiniz’ dediğinizde de çıkartılabilirliğini de görmediğimi ifade etmek isterim.”

– “Kıdem tazminatını, paydaşlarla değerlendiriyoruz”

Müezzinoğlu, kıdem tazminatından yararlanan işçilerin oranının yüzde 17-18 civarında olduğunu belirterek, bu yüzden sağlıklı ve iyi yönetilebilir, işverenin ne verdiğini bildiği, çalışanın hak ve hukukunu koruyan kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmaları paydaşlarla değerlendirdiklerini bildirdi.

Çalışanların tamamının hak ve hukukunun korunabileceği bir yapıyı, sendikaları ve işvereni de dahil ederek başarabilmenin önemini yineleyen Bakan Müezzinoğlu, bu konuda muhalefetin katkılarını beklediklerini dile getirdi. 

Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Maden iş kazalarıyla ilgili ekim ayı itibarıyla 686 programlı ve 255 program dışı olmak üzere toplam 941 teftiş yapıldı. Sonucunda ise 322 işyerine, 6 milyar 495 milyon lira para cezası uygulaması istenildi, 49 işyeriyle ilgili de durdurma kararı alındı.

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili inşaat iş yerlerinde yapılan denetimlerde, 31 Ekim itibarıyla 4 bin 79 programlı, bin 766 program dışı olmak üzere toplam 5 bin 845 teftiş, sonucunda da bin 244 işyerine, 16 milyon 491 bin lira idari para cezası uygulanılması istenmiş, 650 işyeriyle ilgili de durdurma kararı alınmıştır.” 

Çocuk işçiliğiyle ilgili bir soruya ise Müezzinoğlu, “Aralık ayında çocuk işçiliğiyle mücadele ulusal programını da hazırladık, yayınlayacağız.” cevabını verdi.

Müezzinoğlu’nun, milletvekillerinin sorularını yanıtlamasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, İŞKUR ve SGK’nın 2017 yılı bütçesi kabul edildi.

KAMUPERSONELİ.NET – AA