Ekonomi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Son Durum (Erken Emeklilik Hakkında Net Bir Karar Alındı MI ?)

Binlerce hatta milyonlarca kişi EYT hakkında alınana kararları ve son durumu merak ediyor. Erken emeklilik konusu 2016 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündeme gelmişti. 

Türkiye’de erken emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi bulunuyor. Söz konusu kişiler EYT yasası hakkında alınacak kararları merakla bekliyorlar. Kişiler prim günlerini ve sigorta süresini doldurmuş ancak yaş haddinden dolayı emekli olamıyorlar. EYT yasası ile söz konusu kişiler emekli olabilecekler.

EYT yasası dahilinde alınan karar ile yaş mağduru olan kişiler yıl içerisinde yüzde 5 düşük maaş alarak erken emeklilik yasasından faydalanabilecekler.

Erken Emekli Olabilmek İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?

EYT yasasından yararlanabilmek için bazı şartların karşılanması gerekiyor. Erken emeklilikte iki şart bulunuyor. Bu şartlardan ilki yaş sınırına göre erkekler 55, kadınlar ise 50 yaşını doldurmamış olması gerekiyor. Ayrıca erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıllık sigorta süresinin olması, en az 5 bin gün priminin ödenmiş olması gerekiyor. 

Yaş sınırını doldurmuş olan kişilerin ise 5 bin günlük veya en az 3600 günlük ölüm ve yaşlılık sigorta primlerini ödemiş olmaları gerekmektedir.

Çalışma Bakanı Açıklamıştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kendisine yöneltilen bir soru üzerine geçmişe yönelik yapılan bir planlamanın yılbaşından itibaren uygulamaya sunulacağını açıkladı. Ayrıca Bakan Müezzinoğlu, hükümete gidecek olan bu kararın önünde 2-3 ay olduğunu belirtirken erken emeklilik yasası için de zaman gerektiğini ifade etti.

2017 Yılında EYT Yasası Çıkacak Mı?

 Primlerini dolduran emekli adayları şuan ki sisteme göre emeklilik yaşlarını beklemek zorundalar. Bu konu ile ilgili olarak 3 kıstas belirlenmiştir. Bunlar sigorta üyesi,  bin gün prim sayısı ve yaş doldurma sınırı olmuştur. Söz konusu kıstasları sağlayan bireyler 2017 yılında ilgili yasanın yürürlüğe girmesini bekliyorlar. 

Ancak EYT hakkında herhangi bir açıklama bulunmuyor.

Gelişmelerden İlk Siz Haberdar Olun 

Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında bir gelişme olduğunda veya EYT yasası hakkında bir gelişme olduğunda ilk siz haberdar olmak istiyorsanız KAMU PERSONELİ Android veya İOS mobil uygulamamızı indirebilirsiniz. 

Kamupersoneli.net | ANKARA

20 Yorum

  1. sayın bakan o kadar insanı emekli etme madur et torununa bakanlara para dağıt eyt lilerin anlını kasıyorsun utanmadan gelip eyt den oy işteyeceksin yok öyle yağma gündemimizde oy vernek yok o kadar.

  2. Bizler 25-26 yıl pirim yatırmışız 50 yaşına gelmişiz özel sektörde onca sene ağır çalışma koşullarında çalışmış ve bu yaşta işten çıkartılıp bir kenara atılmışız bizlerin emekliliğimizi istememiz en doğal hakkımız bunu hükümetin bilmesi lazım ortada bir mağduriyet var bunun giderilmesini istemekteyiz

  3. YILLARDIR VERİLELEN HABERLERİ NOKTASI VİRGÜLÜ VE RESMİ BİLE DEĞİŞTİRMEDEN YENİ HABERMİŞ GİBİ YAYINLAYAN GAZETELERİ VE HABERCİLERİ KINIYORUM. EYT Lİ ÇALIŞANLARIN MASUM DUYGULARIYLA OYNAMAYA KİMSENİN HAKKI YOK.

  4. 50 yaşında kimse iş vermiyor ülkemizde,58 yaşına kadar ne yapacağız bu yaş grubundaki insanlar çok mağdur

  5. Toruna bakana para dagitin,eyt lerin hakkini onunuze gelene dagitin.sadece eyt lilere vermeyin.yaziklar olsun sizeeeeeee

  6. Bu dönemdeki kadar sgk nın bütçelerini harvurup harman savuran bir bakan görülmedi

  7. Bir yıldan beri eyt liler hakkında aynı haber bıktık toplu iğnenin ucu kadar bir ilerleme yok bu ülkede mağduru düşünen ne bir başbakan nede bir bakan var eyt ile ilgili haberler yayılalı 3 bakan değişti ama haber değişmedi yazıklar olsun ülkenin gerçeği bu

  8. Türk isen olmaz oğlum Suriyeliyim de bak erken yaşta nasıl emekli oluyorsun.
    Hani onlara 30 milyar dolar harcamışlar ya…

  9. Biz kimseden erken emelilik,herhangi bir lütuf beklemiyoruz.SADECE bizlere reva görülen hukuksuzluğun giderilmesini bekliyoruz.Tüm gelişmiş hukuk ülkelerinde bir kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren geçerli olur.TÜRKİYEDE ise KADEMELİ YAŞ İCADINI çıkaranlar utansın..HAKKIMIZ haram olsun..Sendikalarda sessiz kalarak bu işe ortak olmuştur

  10. Bu kanun cikmazsa sandikta gorusuruz sizden fitre sadaka isteyen yok haksizliga son verin yeter

  11. eyt için sadece kaybelien hakkın geri iadesi dışında kabul edilebilir bir durum yoktur.

  12. Toruna bakana para dagitana kadar ey t cikartinda issizligi engelleyin hakkimiz olani verin geriye donuk yasami olur hakkimiz haram olsun

  13. Biz o anki kanunun bize gecerli olmasini istiyoruz geriye donuk ysa olmaz magdur ettiniz bizi biz o yasaya anlastik ise girerken hakimizi istiyoruz

  14. sayın bakanım yasa takılanların magduriyeti lutfen giderelim

  15. Bir olalım diri olalım.bunlara sandıkta efendinin kim olduğunu gösterelim.hayır

  16. emeklilik yoksa oyda yok.verdiğim oylarda zehir zıkkım olsun

  17. Bimer e mağduriyetimizi bildirelim. Bizler bişey yaparsak belki 1999yilindan önce işe girenlere hakkini verirler