Ekonomi

Evde Bakım Parası Yatan İllerin 2017 Ocak Ayı Listesi

2017 yılı içerisinde ilk evde bakım parası yatırılan illerin listesi açıklandı. Her ayın ikinci haftası yatırılan evde bakım ücretlerinin yatırıldığı iller açıklandı. Yeni yıl ile beraber yaklaşık 960 TL seviyelerine yükselen evde bakım parasıyla alakalı olarak çoğu kişi bu konudan habersiz. Peki evde bakım parası almak için gerekli şartlar neler?

Engelli ya da yaşlı bakıma muhtaç olan birinci derecede bulunan yakınlarına bakım karşılığında devlet tarafından bakım parası ödenmektedir.

Ocak 2017 tarihli bakım ücretleri yatırılan iller belli oldu. Aşağıda bulunan listede bakım ücretleri yatırılan illeri öğrenebilirsiniz. Bakım ücretlerine 2017 yılı için yüzde 8 zam yapıldı. Bu çerçevede yaklaşık olarak 1000 TL olarak açıklandı.

Evde bakım parasının yatırıldığı illerin tam listesi:

1- Tokat

2- Aksaray

3- Antalya

4- Kahramanmaraş

5- Kırşehir

6- Diyarbakır

7- Afyonkarahisar

8- İstanbul

9- Mersin

10- Denizli

11-Zonguldak

12- Sivas

13- Bursa

14- Konya

15- Ankara

16- Rize

18- Aydın

19- Kocaeli

20- Muğla

21- Malatya

22- Balıkesir

23- Gaziantep

24- Samsun

25- Şanlıurfa

26- Eskişehir

27- Bartın

28- Osmaniye

29- Bilecik

30- Ordu

31- Hatay

32- Tekirdağ

33- Kırklareli

34- Ağrı

35- Sakarya

36- Mardin

37- Trabzon

38- Kütahya

39- Karabük

40- Adana

41- Giresun

YAŞLI BAKIM MAAŞ ŞARTLARI NELER?

Bakıma muhtaç olan engelli veya yaşlı kimseye bakacak olan kişilerin maaş alabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Buna göre, evde bakım maaşı için öncelikle detaylı bir sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor.

Maaş verilebilmesi için ayrıca bakıma muhtaç kimsenin yüzde 50 ve üzerinde engelli olması gerekiyor. Verilen rapor içerisinde ayrıca “ağır engelli” bölümünün “evet” şeklinde onaylanmış olması gerekmektedir.

Evde bakım aylığı alınabilmesi için engelli ve ya da yaşlı kişinin kendisi ile aynı çatı altında beraber yaşayanlarla kişi başına düşen gelirinin ise 606.95 TL’den az olması gerekmektedir. Verilen aylık ücretin ise bakıma muhtaç olan kişiye değil, bakımı yapan kişiye ödenmesi gerekir.

SGK BAKICILARA EMEKLİLİK ÇALIŞMASI YAPIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) evde bakım aylığı alan kişilere yönelik yapılan çalışmalar sayesinde düşük sigorta primi ile emekli olma imkanı sunacak. Bu konuda yapılan çalışmaların tamamlanması durumunda 2017 yılı içinde uygulamaya başlanması beklenilen gelişmeler arasında.

EVDE BAKIM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım aylığını, bakıma muhtaç kişinin eşi, çocukları, çocukların eşleri, anne ve babası, ya da onların anneanne, babaanne, dede alabilmektedir. Birinci derecedeki yakınların evde bakım aylığı alması gerekmektedir. İstenen şartları yerine getiren kişiler en fazla iki kişiye bakabilmesi şartıyla aylık maaş alabilirler.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. Bakım maaşı alan arkadaşlar yukardaki bilgi doğrumu maaş 1000 tl mi oldu

  2. Bazen evlat bakmıyor vede emekli maaşı var ama kura fatura ya yetmiyor peki bu durum V da biz emekli yaşlı lar ne yapa biliriz sn Bakanım lütfen biraz da Biz emekli ler çok mağdur uz bilhassa memur emekli si maddi manevi