Ekonomi

GDO'lu Ürünlerin Tanımı, Tarihçesi ve Türkiye'deki Uygulamaları Nelerdir?

Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların (GDO) tanımı ve tarihçesi, Türkiye’deki uygulamaları, Biyogüvenlik Kanunu’nun işleyişi, GDO’ların kontrol ve izleme sistemi, “Biyogüvenlik Kanunu ve Uygulamaları Çalıştayı”nda masaya yatıralacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Çevre Fonu (GEF) desteğiyle yürütülen “Türkiye Ulusal Biyogüvenlik Çerçevesi Uygulama Projesi” kapsamında, Türkiye Adalet Akademisi iş birliği ile 9-10 Mayıs günlerinde Antalya’da “Biyogüvenlik Kanunu ve Uygulamaları Çalıştayı” düzenlenecek.

Düzenlenecek olan etkinliğe yargı mensupları, Biyogüvenlik Kurulu üyeleri, Bakanlığın ilgili birimleri ve üniversite temsilcileri olmak üzere yaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Çalıştayda, GDO’nun tanımı ve tarihçesi, Türkiye’deki uygulamalar, Biyogüvenlik Kurulunun sistemi ve işleyişi, GDO’ların kontrol ve izleme sistemi, Biyogüvenlik Kanunu’ndaki yaptırımlar ve ceza hükümleri ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki uygulamalar tartışılacak.

Biyogüvenlik Kanunu’nun, daha sağlıklı ve etkin şekilde uygulanması için uygulayıcı ve adli birimlerce tartışılması istenen çalıştay ile kanunun eksik yönlerinin veya açıklığa kavuşturulması gereken konuların irdelenmesi ve böylelikle uygulama birlikteliğinin sağlanması yönünde hedefler konulacak.

AA