Ekonomi

Giresun'da Üreticiler Fındık Hasadına Başladı

Giresun’da üreticiler, bahçelerine girerek yeni sezon fındık hasadına başladı.

Giresun Valiliğince ilan edilen fındık hasat tarihi olan 1 Ağustos itibarıyla sahil kesimindeki bahçelerde üreticiler, fındıkları hasat ediyor.

Keşap ilçesine bağlı Güneyköy’de fındık hasadı yapan üreticileri ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticilerin “bismillah” diyerek hasada bugün başladığını söyledi.

Karan, üreticilerin rekolte düşüklüğü ve ülkede yaşanan darbe girişimi nedeniyle hasada buruk başladığını belirterek, “Geçen senelerle karşılaştırdığımızda ciddi bir rekolte düşüklüğü bekleniyor. Konuştuğumuz üreticiler fındığın maliyetleri karşılamadığını belirtiyor. Rekolte azlığı nedeniyle de iyi bir fiyat beklentisi oluşmaya başladı.” dedi.

Küllenme hastalığının rekolteyi etkilediğini dile getiren Karan, “Üreticiler bununla ilgili herkesin önlem alınmasını istiyor. Üreticilerin de ‘fındık yok’ diye bahçelerden vazgeçmemesi lazım.” diye konuştu.

Karan, fındıkta tahmini rekolte açıklandığını ancak sonraki dönemlerde ciddi dökülmeler meydana geldiğini savunarak, bölgede yüzde 20’lere kadar bir dökülme yaşandığını öne sürdü.

Rekolte açıklandıktan sonra piyasada 8-8,50 lira civarında olan fındığın kilogramının 11-11,50 lira bandına kadar yükseldiğini aktaran Karan, “Tabii bununla beraber birileri fındığın az olduğunu tahmin ettiği için mevcut fındıktan alım yapmaya başladı. Fındık az olduğu için ilerleyen süreçte, 2014 yılında yaşanan fiyat yükselişinin bu yıl da tekrar yaşanacağını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Karan, üreticilerden fındığı kesinlikle emanete vermemelerini isteyerek, “Zaten rekolte az, fındığı bir şekilde evinde muhafaza edebilirler. Emanete verilen fındık üreticiye ters yönde etki ediyor. Üreticinin zarar etmesine neden oluyor.” dedi.

Üreticilerin bu yıl iyi bir hasat dönemi geçirmelerini, kazançlarının da bol olmasını temenni eden Karan, bundan sonraki yıllarda rekoltenin düşük olmamasını diledi.

Fındık üreticisi Rüstem Bahar ise bu sezon fındık rekoltesinin çok düşük olduğunu belirterek, “Yevmiye de pahalı. Maliyetleri karşılamıyor. Geçen yıla göre çok düşük, ben kendim 5 ton fındık toplarken bu sene 300 kilogram fındığım var. Yüksek kesimlerde bu daha da düşük. Fındık yok, fiyat 20 lira da olsa yine maliyetleri kurtarmıyor.” dedi.

Kamupersoneli.net | AA