Ekonomi

Girişimcilere Müjdeli Haber! 100 Bin Dolara Kadar Destek Devletten

 Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, iş birliği kuruluşlarınca düzenlenen sektörel ticaret heyeti programlarına ilişkin giderler, yüzde 50 oranında ve program başına 100 bin dolara kadar desteklenecek. Alım heyeti programlarına ilişkin giderlere ise yüzde 50 oranında ve program başına 75 bin dolara kadar destek verilecek.


Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun “Pazar Araştırması ve Pazara Gi̇ri̇ş Desteği̇ Hakkında Tebli̇ğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre yurt dışında yerleşik şirket alımına yönelik danışmanlık giderleri ile faiz harcamalarına ilişkin giderlerin desteklenebilmesi için Bakanlıktan ön onay alınması gerekecek. 

Satın alınacak yurt dışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak nitelikte olduğuna ilişkin karar, Bakanlığın yanı sıra TÜBİTAK veya başvuru bazında gerekli görülen üniversite, ileri teknoloji enstitüsü ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Değerlendirme Komisyonu tarafından oy birliği ile verilecek.

Bakanlık koordinasyonunda iş birliği kuruluşlarınca düzenlenen sektörel ticaret heyeti programlarına ilişkin giderler yüzde 50 oranında ve program başına 100 bin dolara kadar, alım heyeti programlarına ilişkin giderler ise yüzde 50 oranında ve program başına 75 bin dolara kadar desteklenecek.

Özel ve zorunlu hallerde, başvuruda bulunan iş birliği kuruluşlarının tek başına veya diğer iş birliği kuruluşlarıyla birlikte düzenleyeceği sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti programlarını destek kapsamına almaya Bakanlık yetkili olacak.

– e-Ticaret sitelerine üyelik desteği 

e-Ticaret sitelerine toplu üyelik giderleri, iş birliği kuruluşları için yüzde 80 oranında desteklenecek. Toplu üyeliklerde başvuruda yer alan her bir şirket için iş birliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin dolar tutarında destek verilecek. İş birliği kuruluşlarının toplu üyelik desteğinden yararlanabilmesi için her başvuruda en az 250 şirketi e-ticaret sitesine üye yapmış olması gerekecek. Bu destekten, iş birliği kuruluşları toplu üyelik kapsamında en fazla 5 e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına 3 yıl süresince yararlanabilecek. Üç yıllık süre, bakanlık tarafından destek kapsamına alınan ilk başvurunun ödeme belgesi tarihinden itibaren başlayacak. Destekten yararlanabilmek için, üye olunan e-ticaret sitesinin bakanlıktan onay almış olması gerekecek. E-ticaret sitelerinde yer alan site içi reklam ve reklam bandı (banner) giderleri destek kapsamı dışında olacak.

Destek ödeme başvuruları, rapor ve yurt dışı şirket alım destekleri, ileri teknolojiye sahip yurt dışı şirket alım destekleri, e-ticaret sitelerine üyelik destekleri için genelgede belirtilen belgelerle birlikte, ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde Bakanlığa yapılacak. Bu sürenin hesaplanmasında Bakanlığın evrak giriş tarihi esas alınacak. Başvurular yurt dışı pazar araştırması desteği için de şirket çalışanının Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek.

Sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti programları desteği için başvurular ise faaliyet bitiş tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde Bakanlığa yapılacak.

Yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespiti halinde, ilgililerin haklarında kanuni işlem yapılacak. Bu kapsamda tahkikat, soruşturma veya dava konusu edilmiş olanların destek talepleri, konuyla ilgili denetim raporu veya yargı kararı alınıncaya kadar bekletilecek.

Bir faaliyet için Bakanlıkça yürütülen başka bir tebliğdeki desteklerden yararlanan şirketler ve işbirliği kuruluşları aynı faaliyet için tebliğ kapsamında yer alan desteklerden yararlanamayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen aynı mahiyetteki desteklerden yararlanan şirketler ve iş birliği kuruluşları tebliğ kapsamında yer alan desteklerden yararlanamayacak.

– Tasarım Desteği Tebliği’nde değişiklik

Öte yandan Kurulun “Tasarım Desteği Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği”ne göre, tasarımcı şirketlerinin ve tasarım ofislerinin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları için yapılan destekleme ödemelerinde tebliğin uygulama usul ve esaslarına ait genelgede belirtilen tanıtım harcamaları esas olacak. 

Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ilişkin belirtilen desteğin başlangıç tarihi, bu konudaki ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihinden itibaren başlayacak.

Tebliğ ile destek verilen iş birliği kuruluşları tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye giren tasarımcı sayısı da 30’dan 60’a çıkarıldı. Buna göre, tasarım yarışmalarında dereceye giren yıllık en fazla 60 tasarımcının yurt dışındaki eğitim giderlerinin tamamı ile aylık bin 500 doları aşmamak kaydıyla oluşacak yaşam giderlerine ilişkin iş birliği kuruluşlarının gerçekleştirecekleri harcamalar en fazla 2 yıl süresince desteklenecek.

Tebliğ kapsamındaki faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için giderlerin genelgede belirtilen belgelerle teşvik edilmesi gerekecek. Destek türüne göre hangi harcama belgelerinin başvuru esnasında zorunlu tutulacağı ve destek sürecine ilişkin usul ve esaslar da genelge ile belirlenecek.

Destek ödemesinden yararlanan tasarımcı şirketleri ve tasarım ofisleri ile tasarım ve ürün geliştirme projeleri uygun görülen şirketler, gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketler ile iş birliği kuruluşlarının destek kapsamındaki faaliyetlerine yönelik performansları Ekonomi Bakanlığı tarafından izlenecek.

Desteklenen tasarım ve ürün geliştirme projeleri; proje süresi boyunca, herhangi bir kamu kurumundan başka bir destek programı kapsamında destekten yararlandırılmayacak. Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde Ar-Ge ve tasarım merkezleri kapsamında gerek tam zamanlı gerekse kısmi zamanlı olarak desteklenen tasarımcı, modelist, mühendis söz konusu tebliğ kapsamında net ücret üzerinden desteklenecek.

Desteklenen gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketler destek süresi içerisinde aynı destek unsurlarını içeren diğer devlet yardımlarından yararlandırılmayacak.

Tebliğde düzenlenen hususlara ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirlemeye, uygulamaya ilişkin talimatlar vermeye, uygulamada ortaya çıkacak mücbir sebep, özel ve zorunlu durumlar ile ihtilafları inceleyip sonuçlandırmaya, gerekli görülmesi durumunda destek oranlarını azaltmaya, ödenecek destek miktarını her türlü kamu alacağına karşılık mahsup etmeye ve bütçe imkanları çerçevesinde destek kapsamında değerlendirilecek harcama ve destek ödeme miktarlarını kısıtlamaya Bakanlık yetkili olacak.

KAMUPERSONELİ.NET – AA