Ekonomi

Hak-İŞ 'den İşsizlik Maaşı Açıklaması :" Miktar Çok Düşük"

 Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, İşsizlik Sigortası Fonu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Hem işsizlik ödeneğinden yararlanmanın kapsamını genişletelim hem miktarını artıralım hem de süresini uzatalım.” dedi.


Arslan, KKTC’nin İskele bölgesindeki bir otelde düzenlenen Hizmet-İş’in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya geldi.

İşsizlik Sigortası Fonu uygulamasının 2002’de başlatıldığını anımsatan Arslan, bu fonun işçi ve işverenden kesilen primler ile devlet desteğiyle finanse edildiğini söyledi.

Çalışanların işsiz kalması durumunda ekonomik olarak belli bir süre desteklenmesini hedefleyen fonun aradan geçen sürede 100 milyar liralık büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

“Fonun büyüklüğü kadar, bu paranın ne kadarının işsizlere ödendiği önem taşıyor. En iyimser rakamlarla bugüne kadar geçen sürede işsizlere yapılan toplam ödeme 10-12 milyar lira civarında. Peki nereye gitti bu paralar? 10 milyar lira civarında GAP’ın sonuçlanmasına aktarıldı. Yine İŞKUR’un uyguladığı proje ve verdiği teşvikler bu fondan karşılanıyor. Bu para kimin, işçi ve işverenlerin. Fonun yönetimi, hükümetin elinde olduğu için açıkçası şu anda da en fazla işsizlik sigortası rakamı asgari ücretin yüzde 70 seviyesinde. Bence bu gerçekten işini kaybetmiş bir işçinin hayatını devam ettireceği bir rakam değil. Bunun iyileştirilmesi gerekiyor. Çünkü işçi fona yıllarca prim ödemiş.”

– “Süre ve verilen rakamlar çok düşük”

“Batı’da olduğu gibi işsizlik sigortasını, iş güvencesini ve kıdem tazminatını birlikte değerlendirerek yeni bir modeli ortaya koymamız lazım.” diyen Arslan, şunları kaydetti:

“İşverenler diyor ki ‘efendim kıdem tazminatı Batı’da yok’. Evet bütün ülkelerde değil, ama bazı ülkelerde yok ama Avusturya’da olduğu gibi işçilere tanınan geniş haklar var. Devlet işçiye iş veremediği sürece işsizlik ödeneği veriyor. Türkiye’de 6 aydan fazla alamadığınız gibi verilen rakamda çok küçük. Halbuki bizim fonda biriken paramızın tutarı yüksek. Hükümetin işsizlik ödeneğinden işçilerin yararlanma şartlarını genişletmesi gerekiyor. Mesela kendi isteğiyle işten ayrılan işçiler işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Hem işsizlik ödeneğinden yararlanmanın kapsamını genişletelim, hem miktarını artıralım, hem de süresini uzatalım.”

İşsizlik Sigortası Fonu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulaya Arslan, “İşsizlik ödeneğini, işsizliği teşvik etmeden ama işsiz kalanların insanca asgari şartlarda yaşayabileceği bir noktaya taşımamız gerekiyor. Çünkü bu paranın gerçek sahibi çalışanlar. Bu fondan pek çok işe para aktarılıyor ama işsiz hak ettiğini alamıyor. Bu fonun ve fondan yararlanma şartlarının tüm tarafların görüşleri alınarak yeniden kurgulanması gerekiyor.” dedi.

KAMUPERSONELİ.NET – AA