Ekonomi

Hem Dul Hem Yetim Maaşı Alınabilir mi ?

Hem dul hem de yetim olan kadınlar, hem eşlerinin hem de babalarının maaşını alabilir mi? Bu konu hakkında sürekli yasa değişikliği yapılması nedeniyle dul ve yetim kadınların kafası bir hayli karıştı.

Aynı anda hem ölen eşin maaşının alınması hem de ölen anne-babanın maaşının alınması konusu belirli durumlara göre farklılık gösteriyor. Hem dul hem yetim maaşı alınıp alınamayacağı, ölen kişilerin sigortalılık durumuna, yaşına, maaş alacak kişinin çalıştığı işe, sigortalılık durumuna göre değişkenlik gösteriyor.

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girdiği 30 Eylül 2008 tarihi öncesinde, ssk bağ-kur ve diğer sigortaların her biri ayrı ayrı işliyordu. Vefat eden eş ve vefat eden anne baba farklı kurumlardan sigortalı ise, dul ve yetim kadın her ikisinin de maaşını alabiliyordu.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra ise bu durum değişti. Dul ve yetim kadınlar, hem ölen eşlerinin hem de anne babalarının maaşını alma hakkına sahip değiller artık.

Eş ya da anne babadan birisi 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmişse hem yetim maaşı hem dul maaşı almak mümkün.

Kız çocukları evli değilse ve çalışmıyorsa anne babadan yetim maaşı alma hakkına sahiptir. Evlendiği zaman ise aldığı yetim maaşı kesilir.Aynı şekilde çalışmaya başladığında da yetim aylığı kesilir. 

Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. Kardeşim 1 sene önce çeyiz parası aldı bende boşanma aşamasındayım ben babamın yetim parasından yararlanabilirmiyim