Ekonomi

İki Bakanlık Konut Fiyatlarını Belirliyor

Gayrimenkullerin alımı ve satınımında en büyük problem olan gerçek değerlerin belirlenmesinde bakanlık konuyu ele alıyor. Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak bir çalışma yürüterek gayrimenkullerin gerçek değerlerinin standartını belirleyecekler.

Gayrimenkullerin alım ve satımında alıcı ve satıcının arasında fiyat belirlemesinin yani sıra tapuda düşük harç gösterme sorunuda yaşanıyor.Yeni yapılan düzenlemelerle bu sorunların bitirilmesi planlanıyor.Yapılacak düzenlemeye göre her ilçenin ve şehrin konut değeri yeniden belirlenecek.Gayri menkul alım satımlarındaki tartışma konusunu ortadan kaldıracak bu uygulamada izlenecek net yol haritası bu ay sonu itibari ile ortaya çıkacak. Alım satımlardaki problemlerden biri olan düşük harç ödeme olayı da böylelikle bitirilmiş olacak. Belediyelerde mevcut sistemde kullanılan emlak rayiç bedeli yerine ülke geneli için değer haritaları oluşturulacak ve buna göre ödeme alınacak.

 Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda düzenlenecek Gayrimenkul Değerleme Çalıştay’ı 27 Şubat 2017 ve 3 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Gerçekleşen çalıştaydan sonra arsa ve konut almak isteyenler için belediye, banka ve emlak şirketleri tarafından belirlenen değerlere sabit standartlar getirilecek.

Ev ve arsanın değeri belirlenirken yakında bulunan metro, okul, hastane, alışveriş merkezi gibi yerlere olan mesafesi dikkate alınacak, evin ana cadde üzerinde olup olmaması, imar hakkı ve kat izni gibi detayları gayrimenkulün değerini belirlemede önemli kriter olarak geçecek. Aynı sistemin Avrupa Birliği’nde uygulandığını ifade eden yetkililer yakın bir tarihte bu sistem uygulanacak.

KAMUPERSONELİ.NET