Ekonomi

İkinci Kez Hacca Veya Umreye Gidenlere Ek Harç Geliyor

 Suudi Arabistan hac ve umre konusunda yeni bir uygulamaya geçiyor. Bundan sonra ikinci defa hac ve umre ziyaretlerini gerçekleştirenlerden 530 dolarlık ek ücret alınması kararlaştırıldı.

Karar, özellikle turizmciler ile Harem bölgesindeki otel ve ticarethane işletenlerin tepkisini çekti Çünkü 530 dolarlık ek ücret ikinci defa veya mükerreren gelenleri bu kararından vazgeçirebilecek büyüklükte bulundu. Ulusal gazetelerde çıkan habere göre, 1 Muharrem 1438, yani 2 Ekim 2016 Pazar gününden itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulama ile ikinci defa veya mükerreren gelenlerden 2 bin riyal ek harç alınacağı kararı Kral Selman bin Abdülaziz’in onayına sunuldu. Ancak uzun bir süre geçmesine rağmen henüz bu karar onaylanmadı.

AMAÇ YOĞUNLUĞU AZALTMAK

Türkiye’de 15 günlük umre programlarının bin ile bin 500 dolarlık paketler olarak satıldığını belirten seyahat acenteleri, Suud Krallığı’nın 530 dolarlık ek riyaset bedeli ile mükerrer gelmek isteyenleri vazgeçirmeyi hedeflediği düşünülüyor. Hicaz bölgesindeki otel ve ticarethane sahipleri ise, umre müşterilerinin özellikle yarısının tekrar gelen kişiler olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın zaten son 5 yılda yavaşlayan iş hacmini iyice içinden çıkılamaz hale getireceğini düşünüyor.

1 Muharrem 1438 (2 Ekim 2016 Pazar) günü yani yeni hicri yılda uygulamaya girecek 530 dolarlık ek harç öncelikle ikinciye umreye geleceklere uygulanacak.

HENÜZ YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ

Seyahat acenteleri, hac döneminin bitmemesi sebebiyle henüz umre vizelerine başvurmadıklarından önümüzdeki günlerde 2 bin riyallik ek harç talepleri ile karşılayabilecekler. Türkiye’de ikinciye gelenler için umre ve hac bedellerini yüzde 30 ile 40 oranında arttıracak olan bu karara en çok otel sahipleri tepki gösteriyor. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Mekke Din Ateşeliği de Suudi Arabistan gazetelerinde yer alan haberleri tercüme ederek, turist getiren acente ve kurumlara bu kararı bildirdi. Ancak Suudi Bakanlar Kurulu kararı Kral Selman bin Abdülaziz henüz tasdiklemediği için yürürlüğe girmedi.

Kamupersoneli.net