Ekonomi

İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklentilerin Altında Kaldı

  ABD’de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 254 binle beklentinin altında gerçekleşti. ADP özel sektör istihdamı ise haziranda 172 bin artarak beklentiyi aştı. 


ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, 2 Temmuz ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, önceki haftaya kıyasla 16 bin kişi azalarak 254 bin oldu. 

Böylece, nisan ortasından bu yana en düşük seviyesine gerileyen başvurulara yönelik piyasa beklentisi 270 bin düzeyindeydi. Ayrıca, önceki hafta işsizlik maaşına başvuranların sayısı 268 binden 270 bine revize edildi. 

Daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları ise 2 bin 500 azalarak 264 bin 750’ye geriledi.

Öte yandan, 25 Haziran ile biten haftaya ilişkin süregelen işsizlik başvuruları 44 bin kişi azalarak 2 milyon 124 bine indi. 

Açıklama metninde, işsizlik maaşı başvurularının 70 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrettiği ve bu bakımdan 1973’ten bu yana en iyi performansını gösterdiği kaydedildi.



– Özel sektör istihdamı beklentiyi aştı



ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody’s Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü haziranda 172 bin kişiye daha istihdam sağladı. 

Bu arada, mayıs ayı özel sektör verisi 173 binden 168 bine revize edildi. 

ADP Özel Sektör İstihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışanın katıldığı anket sonucunda oluşturuluyor.

Raporda görüşlerine yer verilen ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, beklentileri karşılayan veriye ilişkin, “Aylık ortalama istihdam artışı 2016’nın başından beri hafif düştü. Cansız global büyüme, düşük emtia fiyatları ve elverişsiz döviz kuru başta büyük ölçeklli olmak üzere tüm Amerikan şirketleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı. 

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise “İstihdam artışı geçen ay bahardaki düşüşü atlattı. İstihdam, enerji ve ticarete hassas imalat sektörleri dışında gücünü koruyor” ifadelerini kullandı.

İstihdam sektörüne ilişkin son verileri, iş gücü piyasasında büyük bir ivme kaybı yaşanmadığı şeklinde değerlendiren analistler, yarın açıklanacak haziran ayı istihdam raporunun bunu teyit edebileceği öngörüsünde bulunuyor. Analistler, mayısta 38 bine inerek son 6 yılın en düşük artışını gösteren tarım dışı istihdamın, haziranda 180 bine yükselmesinin beklendiğini ifade ediyor. 

AA
Kamupersoneli.net